#ПетАлбумиЗаПоДома на Милена Крстевска

Во рубриката #ПетАлбумиЗаПоДома денеска ја имаме Милена Крстевска ака Klara Vedis, музичарка со интернационална кариера.

Таа е магистер по советување и психотерапија, езотериски филозоф и љубител на готвење веганска храна. Спиритуалноста, психолошката пракса и музичкиот талент го спојува и пренесува низ нејзините перформанси во живо, но и преку изданијата.

Милена го има и Lāsya, дигитален лабел фокусиран на атмосферична електронска музика.

Ова се нејзините #ПетАлбумиЗаПоДома, кои ги опишува со неколку зборови:

***

1.Mo Boma – Myths of The Near Future Part I (1994)

За добро утро.

2.The Necks – Open (2013)

Ако ти треба галење…

3.OSCOB – Praise the sun god (2022)

Што и да правиш по дома.

4.ARP – Zebra (2018)

Еден од моите фаворити. Претежно го слушам кога одам некаде на пат, во кола… ама за сите пригоди би го одбрала.

5.André 3000 – New Blue Sun (2024)

Можеби единствен албум што излегол годинава и го слушам на рипит.

***

Радио МОФ ја започна рубриката #ПетАлбумиЗаПоДома со цел да се грижиме за општото културно и ментално здравје. Објавуваме по пет музички албуми, избор на разни личности, од различни профили и генерации, за да слушнеме нешто што не сме чуле, или да се навратиме на заборавени музички парчиња. Без жанровски ограничувања во изборот, старо или ново, туку споделуваме музика за секој ден, во секое време. Луѓето ни кажуваат кои пет албуми ги сакаат, и зошто ги сакаат.

Досега се објавени #ПетАлбумиЗаПоДома на:

Ѕвездан Георгиевски – Петар Антевски – Сара Цветкоска – Мартина Баракоска – Сара Миленковска – Златко Ѓелески – Горан Костовски – Индог – Драган Иванов – Druggy – Катериња – Милчо Манчевски – Калиа Димитрова – Ивана Маркоска – Tōkyō de Ville – Митко Гогов – Ерина Богоева – Јасмина Јонуз – Давид Николовски – Ива Јованова – Игор Јадровски – Горјан Јовановски – Христина Ѓорѓиевска – Никола Цанев – Цене – Ана Здравкова – Тони Димитров – Тина Иванова – Медина Хоџа – Маријан Зафировски – Ариф Адеми – Стефанија Тенекеџиева – Елена Пешевска – Ивановска – Дафина Шекутковска – Михаил Караколев – Михајло Мишко Грбевски – Биљана Стојановска – Ирина Јаневска – Марко Џамбазоски – Даниел Димитров – Теа Шалдева – Едис Кесаси – Стефан Видиков – Илија Ангелоски – Гиле – Михаил Петровски – Фросина Пармаковска – Димитар Димоски – Никола Јовановски – Маја Атанасова – Благица Петрова – Кристијан Караџовски – Ивана Настеска – Кристијан Петковски – Ана Голејшка Џикова – Борјан Гаговски – Иван Шопов – Калина Качоровска – Атанасија Гулевска-АТА – Мартин Анастасовски – Александар Бошков – Данче Ефтимова – Марина Савеска – Тамара Стојаноска – Филип Букршлиев – Катерина Иванова – Анте Гулин – Анастасија Саздовска – Димитар Тодороски – Бојана Низамовска – Дејан Василевски – Гето Руди – Горан Конев – Клаус – Леонида Гулевска – Бисера Атанасова – Иван Димишков-Димиш – Михаил Каровски-Натрикс – Анастасија Павловска – Бјанка Станковиќ – Ена Утевска – Александар Анѓелковиќ – Атанас Велковски – Јован Близнаковски – Маргарита Арсова – Кирил Колевски – Рамона Кочишка – Теодора Соколовска – Ангела БошкоскаХана Корнети

***