#ПетАлбумиЗаПоДома на Леонида Гулевска

Во рубриката #ПетАлбумиЗаПоДома денеска ја имаме Леонида Гулевска, студентка по актерска игра.

Ова се нејзините #ПетАлбумиЗаПоДома, со нејзин краток осврт за одбраните музички парчиња:

* * *

1.Atma – Beyond good and evil (2006)

Албум кој за мене има поинаква важност, каде освен музика, има и длабока филозофија. Негде случајно наидов на коментар за албумот: „Албум, кој секогаш ќе ја отвара вратата на перцепцијата до еден друг свет, подалеку од доброто и лошото“.

2.Smoke city – Flying away (1997)

Асид џез и трип-хоп, комбинација која секогаш помага да се опуштам, каде и да сум.

3.Jorja Smith – Lost and found (2018)

„Се чувствувам прилично изгубена каде и да одам, но постои чувство на „пронајденост“ во тоа што сум токму онаму каде што сакам да бидам. Се чувствувам изгубено и пронајдено“.

4.Gypsy kings – Este mundo (1991)

Жива музика со длабок текст, која ми мами огромна насмевкааа!

5.Jordan Rakei – Origin (2019) 

Само WOW!

* * *

Радио МОФ ја започна рубриката #ПетАлбумиЗаПоДома со цел да се грижиме за општото културно и ментално здравје. Објавуваме по пет музички албуми, избор на разни личности, од различни профили и генерации, за да слушнеме нешто што не сме чуле, или да се навратиме на заборавени музички парчиња. Без жанровски ограничувања во изборот, старо или ново, туку споделуваме музика за секој ден, во секое време. Луѓето ни кажуваат кои пет албуми ги сакаат, и зошто ги сакаат.

Досега се објавени #ПетАлбумиЗаПоДома на:

Ѕвездан Георгиевски – Петар Антевски – Сара Цветкоска – Мартина Баракоска – Сара Миленковска – Златко Ѓелески – Горан Костовски – Индог – Драган Иванов – Druggy – Катериња – Милчо Манчевски – Калиа Димитрова – Ивана Маркоска – Tōkyō de Ville – Митко Гогов – Ерина Богоева – Јасмина Јонуз – Давид Николовски – Ива Јованова – Игор Јадровски – Горјан Јовановски – Христина Ѓорѓиевска – Никола Цанев – Цене – Ана Здравкова – Тони Димитров – Тина Иванова – Медина Хоџа – Маријан Зафировски – Ариф Адеми – Стефанија Тенекеџиева – Елена Пешевска – Ивановска – Дафина Шекутковска – Михаил Караколев – Михајло Мишко Грбевски – Биљана Стојановска – Ирина Јаневска – Марко Џамбазоски – Даниел Димитров – Теа Шалдева – Едис Кесаси – Стефан Видиков – Илија Ангелоски – Гиле – Михаил Петровски – Фросина Пармаковска – Димитар Димоски – Никола Јовановски – Маја Атанасова – Благица Петрова – Кристијан Караџовски – Ивана Настеска – Кристијан Петковски – Ана Голејшка Џикова – Борјан Гаговски – Иван Шопов – Калина Качоровска – Атанасија Гулевска-АТА – Мартин Анастасовски – Александар Бошков – Данче Ефтимова – Марина Савеска – Тамара Стојаноска – Филип Букршлиев – Катерина Иванова – Анте Гулин – Анастасија Саздовска – Димитар Тодороски – Бојана Низамовска – Дејан Василевски – Гето РудиГоран Конев – Клаус

* * *