#ПетАлбумиЗаПоДома на Елена Пешевска – Ивановска

Уметницата и филигранист, сопственик на „Eka Filigree“, Елена Пешевска – Ивановска одбра #ПетАлбумиЗаПоДома, со свој краток коментар кон музичките остварувања:

1.Arctic Monkeys – АМ (2013)

Уште на првото слушање знаев дека ми е омилен. Толку едноставен, а толку добар! Предобар!

2.Florence + The machine How big, How blue, How beautiful (2015)

Oбожавам женски вокал, поготово ако е волку магичиен како нејзиниот. Неверојатен. Имав среќа да ја слушнам во живо на концерт во Атина. Една единствена! Магична и на сцена. Полна емоција.

3.Мorphine – буквално се’ од нив!

Безвременски. Немам еден омилен албум, ги слушам сите одеднаш! „Yes“, „Cure for the pain“, „Good“, „Like swimming“, „The Night“! Сите одеднаш.

4.Justice – Cross (2007)
Duo fantastico!

5.Reignwolf – Hear me out (2019)

Релативно нов за мене бенд, интересен. Го дознав пред година дена ми остави впречаток нивниот сингл „Are you satisfied“, скроз ме привлече, па му дадов шанса. Вредеше.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Радио МОФ ја започна рубриката #ПетАлбумиЗаПоДома со цел да се грижиме за општото културно и ментално здравје. Објавуваме по пет музички албуми, избор на разни личности, од различни профили и генерации, за да слушнеме нешто што не сме чуле, или да се навратиме на заборавени музички парчиња. Идејата е да дадеме смисла на времето во изолација, да го култивираме просторот со изданија што се „вртат“ по дома. Без жанровски ограничувања во изборот, старо или ново, туку чисто музика за секој ден, во секое време. Луѓето ни кажуваат кои пет албуми ги сакаат, и зошто ги сакаат.

Досега се објавени #ПетАлбумиЗаПоДома на:
Ѕвездан Георгиевски – Петар Антевски – Сара Цветкоска – Мартина Баракоска – Сара Миленковска – Златко Ѓелески – Горан Костовски – Индог – Драган Иванов – Druggy – Катериња – Милчо Манчевски – Калиа Димитрова – Ивана Маркоска – Tōkyō de Ville – Митко Гогов – Ерина Богоева – Јасмина Јонуз – Давид Николовски – Ива Јованова – Игор Јадровски – Горјан Јовановски – Христина Ѓорѓиевска – Никола Цанев – Цене – Ана Здравкова – Тони Димитров – Тина Иванова – Медина Хоџа – Маријан Зафировски – Ариф Адеми – Стефанија Тенекеџиева