#ПетАлбумиЗаПоДома на Теодора Соколовска

Во рубриката #ПетАлбумиЗаПоДома денеска ја имаме Теодора Соколовска, daydreamer и кафе-пијачка.

Ова е нејзиниот избор на #ПетАлбумиЗаПоДома, со нејзин краток осврт кон одбраните музички парчиња:

***

1.Greentea Peng – Rising (2019)

Со овој албум Greentea Peng влезе во историјата на нео-соул музичар(к)ите, и успеа да му даде нов лик на жанрот.

2.Bobby Bland – Dreamer (1974)

Bobby Bland навидум блуз изведувач во сенка кој со Ain’t no love in the heart of the town го впиша своето име меѓу најславните.

3.Jorja Smith – Lost & Found (2018)

Jorja Smith многу ненаметливо и со неопислива леснотија ја шармираше обострано машката и женската публика, и Lost & Found ќе остане како албум длабоко вмрежан во мене.

4.Loreena McKennitt – The Book Of Secrets (1997)

Можеби делумно доволно добар опис за The Books Of Secrets би било: земската самовила Loreena со својата мистичност и духовна елеганција прави да се почувствуваме како сите да сме дел од една синергетска приказна во која на луѓето им е дозволено само да летаат или пливаат.

5.Tracy Chapman – Tracy Chapman (1988)

Гласот на безгласните и обесправените Tracy го оживеала со својот прв студиски албум кој неслучајно го нарекла по себе. Има и навистина зошто.

***

Радио МОФ ја започна рубриката #ПетАлбумиЗаПоДома со цел да се грижиме за општото културно и ментално здравје. Објавуваме по пет музички албуми, избор на разни личности, од различни профили и генерации, за да слушнеме нешто што не сме чуле, или да се навратиме на заборавени музички парчиња. Без жанровски ограничувања во изборот, старо или ново, туку споделуваме музика за секој ден, во секое време. Луѓето ни кажуваат кои пет албуми ги сакаат, и зошто ги сакаат.

Досега се објавени #ПетАлбумиЗаПоДома на:

Ѕвездан Георгиевски – Петар Антевски – Сара Цветкоска – Мартина Баракоска – Сара Миленковска – Златко Ѓелески – Горан Костовски – Индог – Драган Иванов – Druggy – Катериња – Милчо Манчевски – Калиа Димитрова – Ивана Маркоска – Tōkyō de Ville – Митко Гогов – Ерина Богоева – Јасмина Јонуз – Давид Николовски – Ива Јованова – Игор Јадровски – Горјан Јовановски – Христина Ѓорѓиевска – Никола Цанев – Цене – Ана Здравкова – Тони Димитров – Тина Иванова – Медина Хоџа – Маријан Зафировски – Ариф Адеми – Стефанија Тенекеџиева – Елена Пешевска – Ивановска – Дафина Шекутковска – Михаил Караколев – Михајло Мишко Грбевски – Биљана Стојановска – Ирина Јаневска – Марко Џамбазоски – Даниел Димитров – Теа Шалдева – Едис Кесаси – Стефан Видиков – Илија Ангелоски – Гиле – Михаил Петровски – Фросина Пармаковска – Димитар Димоски – Никола Јовановски – Маја Атанасова – Благица Петрова – Кристијан Караџовски – Ивана Настеска – Кристијан Петковски – Ана Голејшка Џикова – Борјан Гаговски – Иван Шопов – Калина Качоровска – Атанасија Гулевска-АТА – Мартин Анастасовски – Александар Бошков – Данче Ефтимова – Марина Савеска – Тамара Стојаноска – Филип Букршлиев – Катерина Иванова – Анте Гулин – Анастасија Саздовска – Димитар Тодороски – Бојана Низамовска – Дејан Василевски – Гето Руди – Горан Конев – Клаус – Леонида Гулевска – Бисера Атанасова – Иван Димишков-Димиш – Михаил Каровски-Натрикс – Анастасија Павловска – Бјанка Станковиќ – Ена Утевска – Александар Анѓелковиќ – Атанас Велковски – Јован Близнаковски – Маргарита Арсова – Кирил КолевскиРамона Кочишка

***