Можеби е полесно младите да „не се замараат со политика“, но ние ќе се обидеме да го прават токму спротивното – да станат активни учесници во донесувањето одлуки за поквалитетeн живот.

Во фокусот на Радио МОФ во наредните месеци ќе бидат теми поврзани со младите и политиката, за граѓанскиот глас кој е обликувач на целиот општествен процес.

Под хаштагот #ЗамарамСоПолитика ќе поттикнуваме здраво цивилно општество врз кое почива политиката, а со тоа и демократијата. Граѓанското општество има задача да реагира гласно, јасно и со силна аргументација за сите аномалии во системот, за лоши реформи, политики кои нанесуваат штета на заедницата.

Граѓанската реакција е политичка реакција, бидејќи секој граѓанин е зоон политикон (политичко битие).

Оттука, нашата кампања #ЗамарамСоПолитика ќе се обиде да го побие мислењето дека секој кој се бунтува или дава политичко решение е дел од партија. Ќе ги мотивираме граѓаните да излезат да гласаат, да се ангажираат и отворено да даваат идеи и ставови, бидејќи е важно да слушнеме кои се аргументите и суштината, а не кој зборува.

[Видео] Рецепт за демократија

[Видео] Предизборни очекувања, постизборни разочарувања

Протестната култура – дел од политичкото зреење на државата

Послушници или граѓани – во што растат младите со „ќути и слушај“ воспитување?

[Видео] Граѓаните со резерва кон политичките програми: Едно е да се ветува, друго е да се направи

Егзистенција или идеологија – зошто младите влегуваат во партија?

[Видео] Pseudologia Fantastica – трета епизода на „Видеоскоп“ посветена на феноменот на лажните предизборни ветувања

[Став] До моите врсници кои нема да гласаат

„Младински изборни муабети“ за најголемите проблеми на младите, но без претставници од ДУИ и ВМРО-ДПМНЕ

[Анкета] Како изгледа идеалниот премиер на македонските граѓани

[Галерија] #Гласампротив – иницијатива на дизајнери против лошото во општеството

[Анализа] Предизборните ветувања за младите во програмите на партиите

[Аудио] Втората епизода од емисијата „Мегафон“ посветена на младите и политиката

Реактор: Само четири носителки на кандидатски листи, родовиот аспект малку застапен во партиските програми

[Видео] Не те интересира политика, иако постојано плаќаш за неа?

Анима Мунди до идните пратеници: Да се формира полиција за животни и да се затворат зоолошките градини

[Став] За конформистите, скептиците и поразените – еве зошто ќе гласам

[Став] 11 декември и неопределените – лекции од Брегзит и Трамп

На што се обврзаа политичките партии кога го потпишаа кодексот за фер и демократски избори

[Став] 100 причини за да ги казниме

На Точак со свои предлози до пратениците: Урбаниот велосипедизам е изоставен од политичките кампањи

Бесплатни и отворени учебници – чекор до подобро образование или повреда на авторски права?

„Изборен компас Македонија“ – онлајн алатка ги споредува ставовите на гласачите со оние на партиите

„Квизбори“ – игра чија цел е да ја направи предизборната кампања позабавна

Дискусија: Македонија нема никаква иднина додека младите се нефункционални и несреќни

ХОПС: Маслото од канабис е прескапо и се уште третирано како дрога – во аптеки се чува под клуч

[Анкета] Каков премиер сакам да имам?

„Граѓаните во Собранието“ бараат промена на закони во 11 области

Две години по масовните протести – што се случи со студентскиот глас?

Правото на глас, како може некој да го повреди и како да се пријави

Политичките мислења на социјалните мрежи можат да премислат некој

[Видео] Што треба да знае лицето кое првпат гласа?

Трибина: Ако не се замараме со политика, ќе се замараме со проблеми

Изборите се начин да се каже гласно „за“ социјална правда