Граѓаните масовно да се вакцинираат, порачуваат од Министерството за здравство

Министерството за здравство (МЗ) денеска излезе со апел до граѓаните кои досега не се пријавиле за вакцинација или се двоумат, што побрзо да се вакцинираат против Ковид-19, поради, како што велат, вакцинацијата е единствен начин да се спречи ширењето на делта сојот во земјава, а со тоа да се спречи и евентуален нов силен бран на вирусот.

„По детектирањето на 7 пациенти кај кои е утврдено присуство на индиската варијанта, се испостави дека истите не биле вакцинирани, што уште еднаш го потврдува фактот колку е потребно граѓаните што побрзо да се вакцинираат. Делта сојот е присутен во околу 100 земји во светот, оттука ние како држава не може да бидеме изземени тој да се рашири и кај нас. Состојбата во нашата земја, гледано од епидемиолошки аспект засега е мирна, секојдневно се следи ситуацијата и се прават анализи на истата. Сепак, делта сојот има висока трансибилност, оттука важно е граѓаните масовно да се вакцинираат“, велат од министерството.

Како што додаваат оттаму, сите официјални информации од меѓународните здравствени институции, домашни анализи на експерти и стручњаци во областа на вирусологијата и епидемиологијата, укажуваат на тоа дека единствен начин да се спречи ширењето на делта сојот или другите соеви на SARS-CoV2, како што велат е вакцинацијата.

„Сите вакцини кои ги има кај нас се безбедни признаени од СЗО и националните институти на земјите што ги произведуваат. Секоја вакцина е ефикасна и штити од тешка форма на болеста, компликации или смртен исход. Вакцините се безбедни, ефикасни и единствен начин да ја одржиме состојбата стабилна“, порачуваат од МЗ.

Од министерството истовремено потсетуваат и дека од 12 јули, процесот на вакцинација во земјава ќе се одвива и без закажан термин, и додаваат дека ќе започне и теренска вакцниација, со што вакцините ќе бидат, како што велат, достапни до секого и секаде.

Според податоците на веб-страницата за вакцинација, досега бројот на вакцинирани лица е над 380 илјади граѓани, додека над 490 илјади пријавиле заинтересираност за вакцинација.