Папата повика да престане насилството врз жените во новогодишната порака

Папата Франциск ја искористи својата новогодишна порака за да повика на прекин на насилството врз жените, велејќи дека тоа е навреда за Бога, пренесува Гардијан.

Прославувајќи ја мисата во базиликата Свети Петар во Ватикан, на денот кога Римокатоличката црква ја одбележува и свеченоста на Света Богородица, како и нејзиниот годишен Светски ден на мирот, Франциск ја посвети својата новогодишна проповед на темите за мајчинството и жените, велејќи дека токму тие ги задржале нишките на животот заедно.

Тој ја искористи пораката за да упати една од неговите најсилни молби досега за прекин на насилството врз нив.

„И бидејќи мајките даваат живот, а жените го чуваат светот (заедно), ајде сите да вложиме поголеми напори да ги промовираме мајките и да ги заштитиме жените“, рече тој.

„Колку насилство е насочено врз жените. Доволно. Да се ​​повреди жена значи да се навредува Бог, кој од жена ја презеде нашата хуманост – не преку ангел, не директно, туку преку жена“, додаде папата.

Папата Франциско (85) во последно време зборува за семејното насилство.

Минатиот месец, за време на една италијанска телевизиска програма, тој и кажа на една жена која била претепана од нејзиниот поранешен сопруг дека мажите кои вршат насилство врз жените се впуштаат во нешто што е „речиси сатанско“.

Учеството на јавноста на мисата беше помало отколку во изминатите години поради ограничувањата за ковид.

Во пораката на папата за Светскиот ден на мирот, објавена минатиот месец, Франциск рече дека нациите треба да ги пренасочат парите потрошени за вооружување за да инвестираат во образованието и жали за растечките воени трошоци на сметка на социјалните услуги.

Годишната мировна порака се испраќа до шефовите на држави и меѓународните организации. Папата, исто така, дава потпишана копија на лидерите кои ќе го посетат во Ватикан во текот на претстојната година.