[Интервју] Jack Coulter – млад уметник кој „слуша бои“

Уметникот Jack Coulter, 21, пати од специфичен вид на синестезија, ретко невролошко пореметување поради кое „слуша бои“. Поради ова состојба, неговите нерви се „исцрпени, и се чувствува и изморени и истовремено збогатено“.

Coulter има повеќе од 50000 следбеници на Instagram и неодамна го привлекол вниманието на музичарот SOAK, кој побарал да искористи една од неговите слики за омот за неговиот нов албум.

Во интервју за Independent, зборува за тоа како состојбата влијае на неговата работа, од каде наоѓа инспирација за сликите и како уметноста му нуди излез дури и кога се чувствува најлошо.

Како сфати дека имаш синестезија?

Имам специфично сеќавање од звукот на чукањето на моето срце, кој ми се појавуваше како боја кога бев дете. Бев многу млад. Наивно мислев дека тоа е нормален дел од растењето. Има и еден сон кој и сега го сонувам понекогаш. Се случува кога ноќе врне силен дожд и капките ми удираат на прозорецот, или на било која површина која резонира звук. Ме опкружуваат полихроматски формации на боја, и визуелно пулсираат во истото време кога капката удира. Малку е чудно, но сонот кој ми се враќа е еднобоен кога сум болен. Многу е комплексно, и затоа сум фасциниран со онеирологијата (наука за соништата) за да ги проучувам интригите на моите соништа.

Тешко ли ти беше да разбереш зошто другите не ги гледаат нештата кои ти можеш да ги видиш?

Се сеќавам кога имав 11 години и мојата учителка ни даде домашна работа да нацртаме нешто од нашето секојдневие. Сите ученици имаа перфектно нацртани садови со овошје или семејни портрети. Јас буквално го покрив листот хартија со бои од двете страни. Учителката едноставно ме праша: „Отсекогаш ли сликаш така?“. Тоа остана со мене, го сликав мојот живот во задачите. Мислев дека ќе паднам во неволја бидејќи изразував емоционалност место реални предмети.

Можеш ли да ја опишеш синестезијата подетално за оние кои не слушнале за оваа состојба?

За оние кои немаат синестезија, тешко е да се објасни. Тоа би било како да се трудам да опишам како изгледа светот на човек кој е слеп од раѓање. Секоја личност ги интерпретира вашите артикулации на различен начин. Тешко е за нас синестетите да ги портретираме нашите визуелизации и емоции на јасен начин, бидејќи варијациите се различни за секоја индивидуа. Ничии вени не се идентични, а исто е и со синестезијата.

Јас имам идиосинкратична форма на синестезија, која многу се разликува од другите форми. Ако се почувствувам емоционално стимулиран од одредена ситуација, како зјапање во небото или доживување на ненадејна фасцинација од прекрасен момент, видот ми гори од флуоросцентност. Тоа е пример за случаите кога мојата синестезија е стимулирана во рамките на досегашните искуства. Подоминантна е мојата способност да „слушам“ бои, позната како хромастезија или „звук во боја“ синестезија.

Како се справуваш со сензорното преоптоварување кое го доживуваш секој ден?

Сензорното преоптоварување повеќе ми влијаеше кога бев дете. Мигрените беа ужасни, имав главоболка секој ден. Бев многу хиперактивен и затоа доживував многу нови необјасниви чувства симултано. Сега сум многу посвесен за тоа што ја стимулира мојата синестезија. Мислам дека тоа беше важно откритие, бидејќи сега одбегнувам одредени ситуации кои би резултирале со сензорно преоптоварување. Сѐ уште може да се случи поради изложување на непознато визуелно или емоционално искуство. Тоа е постојана форма на визуелно задоволство. Слично е на животот, бидејќи е постојано нова форма на откритие.

Дали ја сметаш својата состојба за дар, товар, или и двете?

Може да биде многу исцрпувачко понекогаш. Вечната стимулација понекогаш ме оставала во периоди на дезориентација, но понекогаш пак не може да се опише со зборови колку се прекрасни моите искуства. Мислам дека ништо на светот не е ниту дар ниту товар. Можеш да учиш од сите искуства, многу е балансирано. Има позитивни и негативни страни. Мојата синестезија игра значајна улога во мојот живот бидејќи сум уметник, и моето секојдневие се состои од стимулација во визуелен смисол.

Твоите дела се психоделични, живописни и понекогаш вознемирувачки. Кажи ми нешто повеќе за креативниот процес и како уметноста ти служи како форма на терапија?

Работам во мојата гаража буквално без простор, опасно е. Уживам во тоа. Сликам со сѐ што ќе најдам. Купувам боја за ѕидови и платна половно. Никогаш не сум користел четка, наоѓам повеќе слобода во неконвенционалните алатки како стапчиња, ножеви и искршено стакло. Сликањето за мене отсекогаш било ослободување, начин да го поправам моето срце. Мајка ми еднаш ми кажа дека во телото ми циркулира боја наместо крв. Замислете да крварите во разни бои, тоа би било лудо.

„Уметноста“ како ентитет ми го спаси животот. Бев многу исфрустриран додека растев бидејќи не можев да ги артикулирам моите чувства. Ако не го откриев психолошкото ослободување сокриено во комплексноста на интригантно илустративниот ум, можеби погрешно ќе пораснев во постоење без уметност, здрвено и лажно. Како дете, секогаш барав начин да ја дополнам оваа празнина во моите гради. Сѐ се промени кога ја открив апстракцијата и се навлеков на сликањето.

Им даваш агресивни наслови на твоите дела, од „рак“ и „дистимија“, до „глиома“. Можеш ли да објасниш повеќе за нив?

Ги истражувам темите на љубов, смрт, раѓање, соништа, секс и анатомија во рамки на убавината. Посакувам прекрасниот екстериер на моите слики да биде паралела со неостварливо ужасен ентериер. Мојата намера е да ја изложам конотацијата на светлината со темнина во секоја смисла. На пример, ракот е најопасната, најразорната и најсмртоносна болест која ни е позната. Сепак, ракот е и прекрасно соѕвездие на небото, тоа е астролошки знак за многу индивидуи. Обожувам сурови контрасти. „Conscivit“ е латински за самоубиство. Дистимија е постојана блага депресија. Глиома е специфичен тип на тумор на мозокот. Ја обожувам и чистата убавина, и сметам дека најфасцинантна е темнината. Сакам моите слики да испровоцираат интроспективно искуство за гледачот, да копаат по нечија внатрешност место по надворешноста.

Твојата инспирација се движи од Jackson Pollock и Kurt Cobain, сѐ до твојата тетка. Што има кај овие луѓе што е за тебе толку инспиративно?

Мислам дека е наивно да се фокусираш на еден ентитет бидејќи изложувањето на сѐ наоколу е од витално значење за растењето на секој уметник. Јас пораснав со апстрактната уметност. мојата тетка Christine правеше апстрактни принтови и бев многу изложен на нејзината работа во детството. Мајка ми ги изложуваше нејзините дела во секоја соба од нашата куќа додека растев, заедно со дела од периодот после Втората светска војна, од периодот на апстрактниот експресионизам. Едно од моите најрани искуства на синестезија беше за време на една од изложбите на тетка ми. Можев да ги „слушнам“ нејзините слики. Беше многу чудно, но прекрасно искуство. Тетка ми се самоуби денот пред да се запишам на ликовна академија.

Одредени апстрактни експресионисти како Pollock, De Kooning, Kline, Newman, Still, Motherwell, Baziotes и Rothko се голема инспирација за мене. Големо влијание на мене има и Њујоршката школа, и не би можела да биде позначајна во денешната култура. Не можев да престанам да плачам на изложбата на Pollock, „Blind Spots“, премногу ми е значајна. Многу ги сакам и импресионистите како Van Gogh, Cassatt, Morisot, Monet, Matisse. Можам да набројувам со часови.

Многумина не знаат дека Kurt Cobain бил и сликар. Многумина од неговото семејство рекле дека мислеле дека повеќе би можел да успее како сликар, отколку како музичар. Неговата уметност била занемарена поради фактот дека неговата музика е неверојатна, но ако ги погледнете неговите слики, музички видеа и омоти од албумите, ќе сфатите колку добар визуелен уметник бил. Чудно е кога ќе размислиш дека умрел само две недели пред јас да се родам во април 1992.

Синестезијата често е романтизирана како болест на „креативните гении“. Што мислиш за тоа?

Огромен комплимент е кога некој го тврди тоа, иако не значи дека сум подобар од никој друг. Само го искусувам животот преку повисок смисол за шарени форми. Придонесува за мојата уметност, како и на сите други уметници со синестезија.