Илон Маск ги објави сите патенти на „Тесла“ како акција против климатските промени

Илон Маск ги објавува сите патенти на компанијата „Тесла“ за електрично производство на автомобили, како дел од напорите за борба против климатските промени.

Преку блог-пост, милијардерот и основачот на „Тесла“ вети дека компанијата нема да покрене тужба за патентите против секој што со добра волја, сака да ја користи нивната технологија.

Тоа се случи во истиот ден кога американските обвинители обвинија кинески државјанин за кражба на тајни од проектот за само-управувачки возила на „Епл“.

„Тесла моторс“ е создадена за да го забрза развојот на одржливиот транспорт“, рече Маск.

Всушност, Маск е скептичен во однос на патентите, кои според него често служат „за да се задуши напредокот“ и помогнале во збогатувањето на гигантските корпорации и адвокати, но не и на пронаоѓачите на патентите.

Тој рече дека порано се чувствувал принуден да ги чува патентите само за „Тесла“, со цел да ги спречи големите автомобилски компании да им ја копираат технологијата и да го преземат пазарот.

„Не можевме да бидеме повеќе грешка од ова. Несреќната реалност е спротивна“, рече тој, дополнувајќи дека електричните или чистите горива кај најголемите производители се или мали или непостоечки.

Според него производството на „Тесла“, од 100 милиони автомобили годишно, сепак не е доволно брзо за да се справи со кризата со јаглерод.

„Ако имаме и други компании што прават електрични автомобили, светот би имал придобивки од брзиот напредок во технологијата“, вели тој.

„Веруваме дека примената на филозофијата на отвореност на нашите патенти ќе ја зајакне, наместо да ја намали позицијата на „Тесла“,  и ќе ја зајакне способноста за привлекување талентирани инженери“, рече тој.

Акциите на Тесла повторно се намалија откако вчера опаднаа по измешаните резултати за 2018 година.