Еко-свест: Владата да ги заштити водените ресурси во земјата

Еко-свест реагира на како што велат, катастрофалното уништување на реките во државава за изградба на мали хидроелектрани. Последен ваков случај за кој реагираа и жители на Скопје е уништување на горниот тек на Маркова река заради изградба на мала хидроелектрана.

„Во услови кога последиците од климатските промени зачестуваат и се зголемуваат во интензитет, ние како земја во развој која нема финансиски средства да се справи со овие последици едноставно не можеме да си дозволиме да останеме без водените ресурси од кои зависиме за вода за пиење, вода за земјоделието и вода за одржување на скапоцени екосистеми“ – вели Ана Чоловиќ Лешоска од Еко-свест.

Според проценките за климатски екстреми во нашата земја, во периодот помеѓу 2016- 2035 година, температурите во земјава ќе растат за 1°C, а летните денови ќе се зголемуваат за 20-30 дена, информираат од Еко-свест. Ова, според нив, значи дека земјата ќе се соочи со потопла и посува клима со зголемен ризик од продолжени сушни периоди.

„Оваа летна сезона сведочиме и на драстично повлекување на Преспанското езеро, како и пресушување на многу од реките во земјата, а земјоделците се соочени со потешкотии поради периоди на продолжена суша во услови на зреење на плодовите кога водата е најпотребна за да се добие производ со добар пласман“, додаваат од невладината.

Според нив, изградбата на овие проекти во недопрени и природни предели со како што посочуваат, лошата градежна пракса, ја уништуваат геоморфологијата на реките, биодиверзитетот, природните вредности и екосистемските услуги кои овие предели ги овозможуваат за луѓето (чист воздух, чиста вода за пиење).

„Во нeдостиг од инспекциска контрола и надзор, овие зафати стануваат чести мини еколошки катастрофи низ земјата“, велат од Еко-свест.

„Сметаме дека во вакви услови очигледно е дека изградба на мали хидроелектрани е неразумно и неоправдано бидејќи во блиска иднина ние ќе се соочиме со хидроелектрани на суви речни корита. Владата мора да ја стави заштитата на водените ресурси и здравјето на граѓаните како висок приоритет во мерките за прилагодување на климатските промени и  да ги запире сите градежни активности на издадените концесии за мали хидроелектрани во земјава кои би требало да се повлечат и да се направат нови проценки за нивниот потенцијал за електрична енергија согласно најновите податоци и најновите климатски услови“, бараат од невладината.

Оттаму потсетуваат на последниот извештај на Обединетите нации за влијанието на климатските промени врз водените ресурси од март 2020 година, кој укажува на проблем со се позачестени и продолжени сушни периоди кои веќе предизвикуваат сериозен недостиг на вода во многу делови од светот.

Според овој извештај, дури 2.2 билиони луѓе во светот денес немаат пристап до вода за пиење, а се очекува овој број забрзано да расте до 2050 година. ООН предупредува и дека продолжените сушни периоди ќе предизвикаат зголемување на болести, недостиг на храна и раселување на населението. Токму затоа се препорачува државите да ги приоретизираат водените ресурси во планирањето на сите политики.