Во вториот уписен рок во јавните средни училишта има 20 089 слободни места

Осмоодделенците кои не успеаја да се запишат во двете пријавувања во првиот уписен рок во jавните средни училишта во можат тоа да го сторат на 21 август, односно во вториот уписен рок.

Во вториот уписен рок во јавните средни училишта има 20 089 слободни места

Mинистерот за образование и наука Абдилаќим Адеми денеска соопшти дека слободни места за вториот уписен рок има за вкупно 20.089 ученици од кои, 13.347 слободни места за настава на македонски наставен јазик, 5.969 за настава на албански наставен јазик, 739 слободни места за настава на турски наставен јазик и 34 слободни места на српски наставен јазик.

Согласно струката, во гимназиите има 5. 127 слободни места, а во стручното образование за осмоодделнците се достапни 14 818 слободни места. Во уметничко образование има 107 слободни места од кои 69 за ученици на македонски наставен јазик и 38 за ученици на албански наставен јазик. За настава на македонски јазик во спортската гимназија има 37 слободни места.

– Би сакал да апелирам до сите осмоодделенци да изберат некоја од струките во стручното образование, бидејќи се поголем број компании бараат добро оспособен и едуциран стручен кадар, кој може да одговори на предизвикот на брзиот развој на технологијата, истакна министерот Адеми.