[Видео] „Кислород во Центар“

Во среда (26 јуни) со почеток во 18 часот, пред хотелот Бристол ќе се одржи мирен протест насловен „Кислород“, со кој граѓанската иницијатива „Авангарда“ ќе побара да се запре со сечење и на последните дрвца во Скопје.

Кислород за Скопје

„Последен пат го видовме во паркот, под липите… Нашиот пријател што сите го познаваме, мисли дека е сам и го губи она што последно му остана. Зашто кога го тепаа ние не го одбранивме, го замолкнуваа а ние молчевме, кога му се потсмеваа мислеше дека и нам ни е смешно. Му забранија да раскажува за да ја заборавиме и ние нашата приказна. Мисли дека е заборавен, а нам ни недостасува. Тој, кој не потсетуваше нам и целиот свет што значи солидарноста“, стои во повикот за настанот.

Присутните најавија дека ќе ја испеат песната „Скопје радост ти ќе бидеш“ , а како говорници се потпишани активисти Џелал Хоџиќ и Никола Наумовски. Свој настап ќе имаат и „Puk’kah“, „Da Dzaka Nakot“ и „Strajk“.

Концептот е свирка-протест, односно да се соберат на едно место сите активисти и граѓани кои што по различни основи изминатиов период излегле на протест, од оние протести на „Плоштад Слобода“, па до денес.

Дојдете да дишеме слободно, повикуваат организаторите.