Промоција на романот „Анатомија на бумбарот“ вечерва во Домот на култура „Кочо Рацин

Вечерва со почеток од 19 часот во Домот на култура „Кочо Рацин“ во Скопје ќе биде промовиран романот „Анатомија на бумбарот“ на Стефан Марковски.

Во романот чие македонско издание е објавено од „Паблишер“, се дефинира енергична и психолошка силна приказна каде се претопуваат елементи на гротеска, хумор и егзистенцијалистичко преиспитување, стои во најавата за настанот.

„Во наративот, како што во поговорот пишува Александар Прокопиев, прогресира една примамлива, куриозитетна, откачена, убаво и сочно раскажана приказна раслоена во делови кои во себе носат и гнев и пркос, од една, и хумор и гротеска од друга страна. Романот покренува внатрешна револуција во секој кој ќе го чита, наметнувајќи повеќе егзистенцијалистички прашања и преиспитување на животот во потрагата по сопственото место во него“, се додава таму.

Приказната раскажана од две перспективи – машка и женска е мозаична сложувалка во која на крајот ќе се состават сите делчиња, пишуваат организаторите.