Проекција и дискусија за документарецот „Dhamma Brothers“ во „Дуња“

Во среда, 21 август, во Социјалниот центар „Дуња“ е најавена проекција на документарецот „Dhamma Brothers“ и дискусија.

Документарниот филм е објавен во 2007 година и е за затворска медитациска програма во поправниот дом Доналдсон во близина на Бесемер, Алабама.Психотерапевтот Џени Филипс започнува интензивен курс по медитација за затворениците во затворот со максимална безбедност во рурална Алабама.

Врз основа на принципите на медитацијата Випасана, 10-дневните курсеви се спроведуваат во целосна тишина. Овој документарен филм ги истражува животите на четворицата осудени убијци пред, за време и по напорните повлекувања, како и реакциите од жителите на блискиот град Бесемер, од кои многумина се спротивставуваат на програмата од верска или социјална основа.

Почетокот е најавен во 21 часот.