Папата Франциск ги почести затворениците во Рим со 15.000 сладоледи

За време на едно од најжешките лета во италијанската историја, папата Франциск им испрати 15.000 сладоледи на затворениците во два римски затвори, објави Ватикан вчера, а пренесува „Телеграм“.

Во соопштението се наведува дека сладоледите се испратени во два затвори, односно во „Регина коели“ на реката Тибар во центарот на градот и во затворот „Ребибиа“ кој се наоѓа во предградието на Рим.

Во негово име, сладоледите ги достави еден од најмладите кардинали, 57-годишниот Конрад Краевски, задолжен за помош на сиромашните.

Медиумите исто така потсетуваат дека Краевски од 2013 година по налог на папата Франциск организираше и поставување пунктови за медицинска помош и одржување на хигиена за бездомници во близина на Ватикан.