[Обновено] Протестен марш од Влада до Уставен , полицијата го блокира приодот кон судот

 • Илјадници граѓани се собраа вечерва пред Владата од каде тргна маршот за одбрана на Уставот од уставните судии. Сепак, голем број полицајци го попречуваат приодот кон судот, во близина на новата зграда на Македонскиот народен театар. Ситуацијата е тензична, јавува репортерката на Радио МОФ. Полицајците се опремени во полна опрема , а забележливо е присуството на хермелини и водени топови. Иако протестот беше најавен, од другата страна на полициската барикада, пред Уставниот суд попладнево пристигнаа контра – протестанти кои поставија шатори пред Уставниот суд и Јавното обвинителство, за како што велат, да ги бранат институциите. Контра-собирот беше најавен од претседателот на политичката партија „Гром“, Стевчо Јакимовски.

  „Нема правда, нема мир“, „Ајдуци“, „Оставка“, беа само дел од скандирањата на големиот број демонстранти кои прво се упатија кон канцеларијата на Претседателот, стигнаа пред Собранието, за да продолжат до нивната крајна дестинација – новата зграда на Уставниот суд. Сепак, пресретнати од полицијата, демонстрантите запреа и на неколку стотини метри пред судот неколку говорници се обратија кон присутните.

  „Ова што се случува е голем срам. Илјадници граѓани не можат да го кажат својот став. Аздисаната власт сака народот да се тепа меѓусебе, но нема да паднеме на провокациите.Граѓаните пред Уставен се донесени со закана, им се кажува за кој да гласат и на кој протест да одат и каков сендвич да јадат. Нашите барања се јасни, оставка од петте судии што носат срамни одлуки, бараме Уставниот суд да ја повлече одлуката да се помилуваат криминалци, педофили, нарко- дилери. Нема да отстапиме, не се плашиме, ќе бидеме цврсти и ќе бидеме тука“, изјави активистот Петрит Сарачини.

  Режисерот Владимир Милчин пак порача дека нема Устав во државата, но и дека нема да се тепаат со своите сограѓани кои насила стојат пред уставниот суд.

  „Држава без устав не бидува освен во нивно време, во барок, кога имало деспот и диктатор. И во оваа држава устав веќе нема. Ни ја украдаа слободата, правото да бираме и да бидеме избрани. Но крајот се гледа. Мислам дека не сме дојдени да се тепаме со полицијата, ако ја бутнеме оградата ќе се судриме со сограѓани. Ние не сме како тие против кои сме. Ние не газиме, ние почитуваме“, изјави Милчин.

  Маршот е вовед во најавеното целовечерно бдеење пред Уставен, се до утрешната седница на која судиите треба да одлучуваат дали ќе падне Законот кој му забранува на претседателот на државата да помилува осуденици за тешки дела како изборен криминал, педофилија, трговија со дрога. Тој започна на иницијатива на платформата „Ајде“, но го поддржаа повеќе организации , како и најголемата опозициска партија СДСМ.

 • [E azhurnuar] Marsh protestues nga Qeveria deri te Gjykata Kushtetuese, policia e bllokon rrugën drejt gjykatës

  Mijëra njerëz u grumbulluan sonte para Qeverisë, prej nga filloi marshi për mbrojtjen e Kushtetutës nga gjyqtarët kushtetues.  Megjithatë, numër i madh i forcave policore po e penguan lëvizjen në drejtim të gjykatës, në afërsi të godinës së Teatrit Popullor Maqedonas.  Situata është e tensionuar, njofton raportuesja e Radio MOF.  Policët janë të përgatitur me pajisje të plotë, ndërsa vërehet edhe prezenca e hermelinëve (autoblinda)  dhe topave me ujë.  Edhe pse protesta ishte paralajmëruar, nga ana tjetër policia bllokon, para Gjykatës Kushtetuese pas dite arritën kundër protestuesit të cilët vendosën tenda para gjykatës dhe Prokurorisë Publike, që siç thonë ata,  ti mbrojnë institucionet.  Kundër protesta ishte paralajmëruar nga kryetari i partisë politike “Grom”, Stevço Jakimovski.

  “Nuk ka drejtësi, nuk ka paqe”, “Hajdutë”, “Dorëheqje”, ishin vetëm një pjesë e brohoritjeve nga numri i madh i demonstruesve të cilët fillimisht u drejtuan drejt zyrave të Presidentit, arritën para Parlamentit, që më pas të vazhdojnë deri te destinacioni tyre përfundimtar – godina e re e Gjykatës Kushtetuese.  Megjithatë, të penguar nga policia, demonstruesit ndaluan dhe disa qindra metra para gjykatës disa protestues iu drejtuan të pranishmëve.

  “Kjo që po ndodh është turp i madh. Mijëra qytetarë nuk mund të shprehin qëndrimin e tyre. Të azdisur nga pushteti, duan populli të rrihet mes vete, por nuk do të biem pre e provokimeve. Qytetarët para Gjykatës Kushtetuese janë çuar me kërcënime, ju tregojnë për kë të votojnë dhe në cilën protestë të shkojnë dhe çfarë sandviçi të hanë.  Kërkesat tona janë të qarta, dorëheqje e pesë gjyqtarëve që miratojnë vendime të turpshme, kërkojmë Gjykata Kushtetuese të tërheqë vendimin të amnistohen kriminelët, pedofilët, kontrabandistët  me mjete narkotike.  Nuk do të lëshojmë pe, nuk kemi frikë, do të jemi të fortë dhe do të jemi këtu”, deklaroi aktivisti Petrit Saraçini.

  Regjisori Vlladimir Millçin, nga ana tjetër porositi se nuk ka Kushtetutë ne shtet, por edhe se nuk do të rrihen me bashkëqytetarët e tyre, të cilët me forcë qëndrojnë para Gjykatës Kushtetuese.

  “Shteti pa Kushtetutë, nuk bëhet, përpos në kohën e tyre, në barok, kur ka pasur despot dhe diktator. Edhe në këtë shtet nuk ka më Kushtetutë. Na e vodhën lirinë, të drejtën të zgjedhim dhe të na zgjedhin. Por po shihet fundi. Mendoj se nuk kemi ardhur të rrihemi me policinë, nëse e shtymë rrethojën do të përleshemi me bashkëqytetarët.  Ne nuk jemi si ata kundër të cilëve jemi.  Ne nuk shkelim, ne respektojmë”, deklaroi Millçin.

  Marshi ka hyrë në vigjilimin e paralajmëruar gjatë gjithë natës para Gjykatës Kushtetuese, deri në seancën e nesërme në të cilën gjyqtarët duhet të vendosin nëse do të shfuqizojnë Ligjin i cili i ndalon presidentit të shtetit të amnistojë të dënuar për vepra të rënda si krim zgjedhor, pedofili, tregti me dorgë. Kjo filloi me iniciativë të platformës “Ajde”, por e mbështetën më tepër organizata, si dhe partia më e madhe opozitave LSDM.

  12834955_733907990042809_847578686_n