Oбјавени платите на министрите, Спасовски најплатен во Владата

Владата ги објави висините на платите за октомври на премиерот, замениците на премиерот и на министрите. Според податоците, највисока плата во Владата зема министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, односно 92,299 денари.

Според платите на министрите, прогресивен данок ќе плаќа само министерот за внатрешни работи.

Втор по примања е премиерот Зоран Заев со 88.161 денари. Вицепремиерот Кочо Анѓушев добива 80.206 денари, а Радмила Шекеринска добива 79.150 денари.

Најниска плата зема миистерот за култура, Асаф Адеми од 66,117 денари.

Од Владата велат дека објавените податоци се дел од заложбите за нејзина поголема транспарентност.

Име Функција Нето плата
Зоран Заев Претседател на Владата 88.161,00 денари
Кочо Анѓушев Заменик на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори 80.206,00 денари
Оливер Спасовски Заменик на Претседателот на Владата и министер за внатрешни работи 92.299,00 денари
Радмила Шеќеринска Заменичка на претседателот на Владата на Република Македонија и министерка за одбрана 79.150,00 денари
Бујар Османи Заменик на претседателот на Владата, задолжен за европски прашања 75.635,00 денари
Хазби Лика Заменик на претседателот на Владата, задолжен за спроведување на Рамковниот договор и политички систем 76.340,00 денари
Дамјан Манчевски Министер за информатичко општество и администрација 69.370,00 денари
Никола Димитров Министер за надворешни работи 71.644,00 денари
Љупчо Николовски Министер за земјоделство, шумарство и водостопанство 68.068,00 денари
Мила Царовска Министерка за труд и социјална политика 67.743,00 денари
Драган Тевдовски Министер за финансии 70.346,00 денари
Горан Сугарески Министер за транспорт и врски 71.644,00 денари
Рената Дескоска Министерка за правда 72.296,00 денари
Сухејл Фазлиу Министер за локална самоуправа 66.442,00 денари
Крешник Бектеши Министер за економија 68.393,00 денари
Арбр Адеми Министер за образование и наука 68.719,00 денари
Садула Дураки Министер за животна средина и просторно планирање 72.621,00 денари
Венко Филипче Министер за здравство 68.393,00 денари
Асаф Адеми Министер за култура 66.117,00 денари
Роберт Поповски Министер без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност 71.970,00 денари
Едмонд Адеми Министер без ресор задолжен за дијаспора 68.719,00 денари
Аднан Ќахил Министер без ресор задолжен за странски инвестиции 74.898,00 денари
Зорица Апостолска Министеркa без ресор задолжена за странски инвестиции 76.793,00 денари
Бардул Даути Министер без ресор, задолжен за странски инвестиции 69.695,00 денари
Зоран Шапуриќ Министер без ресор задолжен за регулатива за подобрување на инвестициската клима за домашните претпријатија 77.825,00 денари
Аксел Ахмедовски Министер без ресор задолжен за имплементација на Стратегијата за подобрување на состојбата на Ромите во Република Македонија 70.994,00 денари