Аудиовизуелна промоција на книгата „Под остар агол“ од Виктор Танасковски утре во „Браќа Миладиновци“

Во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ утре (вторник, 21 ноември) во Скопје ќе биде промовирана книгата „Под остар агол“ од Виктор Танасковски. Делото ќе биде претставено преку аудиовидео проект на авторот. Промоцијата е во 19 часот во спомен-собата „Т’га за југ“.

Збирката „Под остар агол“ е концепирана во три циклуса, од кои првиот е составен од 11 песни на македонски јазик, вториот од уште 11 песни со искршени облици и визуелни трикови од доменот на поезија конкрета, додека третиот циклус е составен исклучиво од песни на англиски јазик. Самиот наслов е скриен во една од песните, која е пишувана користејќи ги картите Oblique strategies.

„Мал дел од песните во оваа збирка, иако во поинаква форма, се веќе претходно објавени во песните на Алембик, Improof или Minstrel’s Gallery, додека останатите можеби допрва ќе се најдат во некои следни музички проекти, особено визуелните песни од вториот циклус, кои се планирани за поголемиот вербо-воко-визуелен соло проект кој ќе биде дел од мојот докторат“, вели авторот.

„Под остар агол“ е самостојно издание, а како коуредник се потпишува и музичарката Ива Дамјановски, која е автор и на дизајнот на корицата.

Виктор Танасковски е роден на 9 јуни 1992 година во Скопје. Во 2016 дипломира гитара на Катедрата за џез музика на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип. Во 2022 магистрира на Факултетот за музичка уметност во Белград, насока Применети музички истражувања, а моментално е студент на докторски студии на Универзитетот за уметности во Белград, отсек Вишемедијска уметност.

Активно настапува, компонира и снима музика со своите авторски состави „Алембик“ (Alembic), „Минстрелс галери“ („Minstrel’s Gallery“) и „Импруф“ („Improof“). Во 2022, заедно со Ива Дамјановски го почнуваат музичкиот поткаст „Демобилизација“, во чијшто фокус е новата македонска алтернативна музика. Организатор е на повеќе уметнички настани, меѓу кои најзначајни се „Акустичните доручеци“, како и скопскиот мултимедијален фестивал „Синестетика“. Освен со компонирање и изведување, се занимава и со сликарство и со поезија, кои често ги имплементира во својата музика.

„Под остар агол“ е негова прва книга.

Промоцијата во Библиотеката е дел од програмата на Град Скопје – европска престолнина на културата за 2028 година.