Промоција на книгата „Главата што лебди“ од Марија Ангеловска

Промоција на прозниот ракопис „Главата што лебди“ на Марија Ангеловска, кој ја доби наградата за најдобар дебитантски ракопис „Новите!“ за 2021 година, ќе се одржи на 5 мај, четврток во Младинскиот културен центар.

Со почеток во 8 и 30 часот, на промоцијата извадоци од делото ќе читаат Андреј Ал-Асади и Ивана Јовановска, по што ќе следува диџеј сет на Кристијан Јордановски.

Промоторки на книгата ќе бидат Фросина Крушкаровска и Мања Величковска.

Наградата „Новите!“ секоја година ја доделува издавачката куќа Темплум, а минатата година жирито составено од Андреа Делипапаз, Петар Андоновски и Фросина Крушкаровска одлучи наградата да ја освои збирката „Главата што лебди“, поради леснотијата и непретенциозноста на расказите.

„Марија вешто си поигрува со концептите за стравот и страшното, јукстапозиционирајќи ги манифестациите на страшното фантастично и ужасите од реалноста во прозен контемплационен „двобој“, од кој општествено прифатените, норматизирани „нормални“, „прифатливи“ и „здрави“ појави секогаш „победуваат“ и се очудуваат како далеку поужасни од секоја наша замисла и ноќна мора. Всушност, преку сопоставувањето на ужасното секојдневно и ненадејното внесеното фантастично, Ангеловска успева да даде критика и да сузбие усвоени стратуми на нашето однесување и соживот со другите“ се вели во освртот на Величковска.

Таа додава дека и во повремените истражувања на загадочните аспекти, на болката и стравот, расказите задржуваат тон на надеж, затскриена радост и детска љубопитност.

Марија Ангеловска е родена во 1994 година во Скопје. Дипломирала на Катедрата за англиски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ (настава, превод и толкување). Има предавано англиски јазик, преведувано, а повремено толкува на настани поврзани со културата во градот. Пишува проза, а понекогаш и поезија. Учествувала и објавувала раскази на конкурси во државата, а нејзини дела се застапени и во регионалната збирка „Рукописи 41“. Настапувала на Струшките вечери на поезијата и на настанот „100 илјади поети за промена“.

#РаскажиМи: Фрагменти од збирката раскази „Глава што лебди“ на Марија Ангеловска