Приватните превозници утре од 6 часот ќе ја блокираат едната страна на булеварот „Илинденска“

Nëse doni të lexoni tekstin në gjuhën shqipe, shtypni “Shqip” / За текстот на албански јазик кликнете „Shqip“

 • Координативното тело на приватните превозници одлучило утре од 6 часот да го блокира сообраќајот на булеварот „Илинденска“ во правец од семафорите после Владата до салонот „МИ-ДА“, соопшти денеска на прес-конференција директорот на „Слобода превоз“, Ленин Јовановски. Блокирањето на сообраќајот ќе се одвива само на десните ленти на булеварот.

  „До кога не можеме да кажеме, ќе покаже утрешниот ден и од тоа ќе зависи дали тие ќе продолжат и за време на викендот, и ако не се случи ништо, секако дека ќе продолжат и од понеделник, и за тоа е веќе донесена одлука од превозниците“, рече Јовановски одговарајќи на новинарско прашање.

  Во меѓувреме од Министерството за внатрешни работи соопштија дека утре од 6 часот ќе има посебен сообраќаен режим во градот.

  „СВР Скопје ќе преземе мерки за посебен режим на сообраќајот на бул ‘Илинден’, од крстосницата на бул ‘Илинден’ со бул. ‘Св. Климент Охридски’ до крстосниците со бул. ‘8-ми Септември’ и околните улици. МВР апелира до граѓаните да ги почитуваат наредбите што ги издаваат полициските службеници“, велат од МВР.

  Приватните превозници повеќе од една недела не се дел од јавниот автобуски превоз во Скопје и бараат исплата на заостанатите долгови од Град Скопје. Во меѓувреме, градските власти ги отфрлуваат наводите дека им должат пари на приватните превозници.

  Претходно, во понеделникот тие ја блокираа крстосницата кај трговскиот центар „Мавровка“, но протестот го ставија во мирување неколку дена.

  [Галерија] Гужви низ Скопје поради протестот на приватните превозници и раскопаните улици

 • Transportuesit privatë nesër nga ora 06:00 do të bllokojnë njërën anë të bulevardit “Ilindenska”

   Trupi koordinues i transportuesve privatë ka marrë vendim që nesër nga ora 06:00 të bllokojë qarkullimin në bulevardin “Ilindenska” në drejtim nga semaforët pas Qeverisë deri në sallonin “MI-DA”, tha sot në një konferencë për media drejtori i “Slloboda Prevoz”, Lenin Jovanovski. Bllokimi i trafikut do të bëhet vetëm në korsitë e djathta të bulevardit.

  “Sa do zgjas nuk mund të themi, do të tregojë e nesërmja dhe do të varet nëse do të vazhdojnë gjatë fundjavës dhe nëse nuk ndodh asgjë, sigurisht që do të vazhdojnë nga e hëna dhe për këtë tashmë është marrë një vendim nga transportuesit”, tha Jovanovski duke iu përgjigjur pyetjes së një gazetari.

  Ndërkaq, Ministria e Punëve të Brendshme bëri të ditur se nesër nga ora 6 do të ketë regjim të veçantë qarkullimi në qytet.

  “SPB Shkup do të marrë masa për regjim të veçantë të komunikacionit në Blv. “Ilinden”, nga kryqëzimi i Blv. “Ilinden” me Blv. “Shën. Kliment Ohridski’ deri te kryqëzimet me Blv. “8 Shtatori” dhe rrugët përreth. MPB apelon qytetarët që të respektojnë urdhrat e punonjësve të policisë”, tha MPB.

  Transportuesit privatë më shumë se një javë nuk janë pjesë e transportit publik me autobus në Shkup dhe kërkojnë pagesën e borxheve të papaguara nga Qyteti i Shkupit. Ndërkohë, zyrtarët e qytetit hedhin poshtë akuzat se u kanë borxh kompanive private.

  Më herët, ditën e hënë, bllokuan kryqëzimin pranë qendrës tregtare “Mavrovasja”, por kanë lënë protestën në pritje për disa ditë.