Излезе албумот „Далеку од вистинското нешто“ на „Луфтанза“

Шестмината другари од „Луфтанза“ го објавија својот нов, петти албум „Далеку од вистинското нешто“, овој пат преку „Мртов коњ“, независната издавачка куќа на „Гола Планина Колектив“ каде интегрален дел е и самиот состав.

Албумот може да се слушне, поддржи и симне преку Бендкемп.

„Спротивставеноста меѓу природата и сложените навртки на индустријата го носат младиот човек кон состојба на лудило. ‘Луфтанза’ го претвараат – како и сите вљубени во творештво пред нив – лудилото во организиран хаос, го полнат со своите одблесоци, во една колективна светлина потопла и поразгорена од збирот на своите пламени. Ја градат својата кула врз основа на својата вера. Сите се добредојдени да влезат и да слушаат, ако ушите им се излупени. Далеку од вистинското нешто, или баш таму каде што треба?“, се вели во инфото за албумот.

Фото: Стефан Самандов

Во изданието е вклучена стандардната постава на „Луфтанза“ – Виктор Стојановски, Андреј Димовски, Мартин Џорлев, Иво Николовски, Лука Јовановски и Раде Биковски, кои се испреплетуваат меѓусебно и внесуваат вокали, различни гитари, бас гитара, сајзери, саксофон и тапани.

Исто така, дополнителни вокали се Александра Арсовска, Лила Мирчевска, Стефанија Арсовска, Марко Печеновиќ и Леон Шумански – Роуз.

Раде Биковски е задолжен и за миксот и мастерот, а продукцијата е на „Луфтанза“.

Омотот е на Камелија Каламерникова, додека за графичкиот дизајн се одговорни Марко Печеновиќ и Андреј Димовски. Албумот е снимен во Funk Shui студио, Студио Алшар, кај Мартин во подрумче и кај Раде во соба.

„Далеку од вистинското нешто“ вечерва ќе биде промовиран и со концерт во „Станица 26“, по што „Луфтанза“ заминува на европска турнеја, вклучувајќи локации како Белград, Будимпешта, Краков, Талин, Рига, Вилнус, Варшава, Вроцлав и Љубљана.

Омотот на албумот

Инаку „Луфтанза“, сега веќе со 5 албуми зад себе, неуморно свират и работат уште од стартот на пандемијата. Дечките често експериментираат со стилски варијации, додавајќи меланхолични или психоделични моменти низ повеќеслојниот инструментариум, но секогаш со предзнак: рокенрол. Тие со својата гласност, лутина, љубов и агресија контрираат на жанровските определби, еднодимензионалноста и конформизмот на фабричката еднолична музика.

Тие годинава се најдоа меѓу деветте финалисти на музичките награди „ХЕМИ“, меѓународна програма за таленти и артисти.

Исто како и целиот „Гола Планина Голектив“, „Луфтанза“ се темели на музика и другарство.

Бојан Шашевски