Четврто издание на книжевниот фестивал „АртАреа“ во „Буква“

Во организација на издавачката куќа „Бегемот“ оваа година во кафе-книжарницата Буква ќе се одржи четвртото издание на книжевниот фестивал „АртАреа“, кој ќе трае три дена.

Од 14 до 16 мај, во „Буква“ ќе може да се проследат изложби, книжевни (видео) промоции, базар на ракотворби, поетско читање, музички настапи и филмски проекции.

Фестивалот ќе започне во петок, со изложбата на фотографии од Јелена Белиќ, која ќе се отвори во 12 часот попладне. Во 18 часот ќе започне видеопромоцијата на романите  „Пансион“ од Пјотр Пажињски (Полска) и „Чекајќи го Боџенглс“ од Оливие Бурдо (Полска), додека во 20 часот ќе започне промоција на романот „Турнеја“ од Сашо Огненовски (Наше маало, Бегемот), чиј промотор ќе биде Владимир Мартиновски.

Во сабота, на 15 мај, програмата започнува повторно во 12 часот попладне со базарот на ракотворби организиран од македонското студентско етнолошко друштво и Социјално претпријатие „Еснаф“. Во 18 часот ќе започне промоцијата на збирката патеписи и репортажи „Непозната Македонија“ од Васко Марковски, а промотерка ќе биде Александра Јуруковска.

Во 20 часот ќе започне музичкиот настао на вокалниот-иструментален состав „Тркалезна маса. Ангеловска, Д. Арнаудов, П. Атанасова, И. Дамјановски, Д. Данов, И. Јовановска, Б. Трајкоска, И. Улчар, Љ. Шопова.

За третиот ден од фестивалот, програмата предвидува содржина за деца од „Сказнувалка“ и „Звуци“. Во 12 часот ќе бидат промовирани книгите за деца  „Антон нурка“ од Милена Баиш (Германија) и „Забрането е да се чита Луис Карол“ од Диего Арболеда (Шпанија). Во 18 часот ќе се одржи филмска проекција на  филмот „Зикр – дервишкиот верски обред во Скопје“ кој ќе биде проследен со разговор со Амет Селим, шејх во рифаискиот тарикат и главен протагонист во филмот,  Филип Јорданов, етнолог и снимател  и Виктор Трајановски, етнолог и автор на филмот.

Потоа е предвидена проекција на македонски кратки играни филови од 2019/2020 година – „Ќе му се јавам на татко ти“ од Леон Ристов, „Farmer’s Blues“ од Ибер Деари, „Вера“ од Верица Недеска и „Без љубов“од Дина Дума.