Уметник создава минијатурни светови имитирајќи ја заборавената градска архитектура

Австралискиот уметник Џошуа Смит е поранешен уметник на скици кој стана минијатурист. Во изминатите две години, Смит го фокусирал своето внимание на создавање на минијатурни урбани пејзажи полни со детали.

Од ѕидови со графити до фрлени догорчиња од цигари, тој ги користи секојдневните материјали за да ги оживее макетите.

„Мојата работа ги доловува често занемарените аспекти на урбаниот живот”, кажува Смит.

„Делата што ги создавам се за згради одамна заборавени, а наскоро и ќе се урнат. Јас ја фатив моменталната состојба на некогаш просперитетниот, но одамна заборавениот простор. ”

Смит првенствено користи картон и пластика за кадрирање и основа.