Саудиска Арабија им дозволи на жените да следат фудбалски натпревар

Саудиска Арабија за прв пат им дозволи на жените да присуствуваат на фудбалски натпревар, како дел од олеснувањето на строгите правила за поделба на половите од ултраконзервативната муслиманска земја. Жени навивачи вчера за првпат влегоа на стадионот во градот Џеда, преку посебен влез за семејства и на т.н. семејни седишта.

Но, дури и сегрегирани како што беа, нивното присуство на стадионот означи значаен момент за оваа земја во која е најавена серија реформи за модернизација, јавија светските медиуми.

Истиот ден, пред фудбалскиот натпревар, имаше уште еден мал знак на промена – беше отворен првиот автомобилски салон за автомобили наменети за женски клиенти. И ова е реформа бидејќи досега на жените им беше забрането да возат автомобили, а со реформите, од јуни ќе им биде дозволено да застанат зад воланот.

Жените во салонот за автомобили се фрлаа околу проверката на возилата што ќе им биде дозволено да изнесат на патот кога завршува забраната.

На стадионот во Џеда, беа вработени и жени кои ги поздравуваа жените што заедно со своите семејства гласно навиваа за локалниот тим. И возачите и навивачите носеа традиционална црна облека.

Хаштаг кој се преведува „луѓето го поздравуваат влезот на жени на стадионите”, беше искористен десетици илјади пати во текот на двата часа во текот на натпреварот.

Ламија Калед Насер, 32-годишен фудбалски навивач од Џеда, изјави за АФП дека е горда и со нетрпение го очекувала натпреварот.

„Овој настан докажува дека се движиме кон просперитетна иднина. Многу сум горда што сум сведок на оваа голема промена”, изјави таа за новинската агенција АФП.