Започнува традиционалната ликовна колонија „Дрен 2022“

Денес во организацијата на НУЦК „Марко Цепенков“ Прилеп започнува ликовната колонија „Дрен 2022“ што традиционално по 14 пат се одржува во Прилеп.

Во рамките на колонијата ќе учествуваат 16 домашни и странски сликари и скулптори: Мирослав Живковиќ од Србија, Стефан Анчевски, Бане Наумоски, Росица Лазеска, Олгица Антовска, Богданка Барутовска – Бони, Филип Јовески, Бојана А. Трпчевска, Ибрахим Беди, Александар Јанев, Дамјан Ѓуров, Слободан Милошески, Филип Перески, Марјан Стојаноски и Мирјана Крстева Масети и Павлина Илијеска. Почесен гостин на колонијата ќе биде доајенот на македонската скулптура професорот Васил Василев.

Уметниците ќе ги претстават финалните творби на изложба што ќе се одржи наесен.

„Дрен“ досега е покровител на околу 370 уметнички дела што се во наследство на прилепскиот Центар за култура и на државата.

Ликовната колонија ќе трае до 3 јули и е со поддршка на Министерството за култура.