[Видео] Средношколци од Охрид изработија пловило на соларен погон

Пловило на соларен погон е уште еден новитет кој може да се види во водите на Охридското Езеро. Средношколци од ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“ од Охрид, заедно со нивните ментори околу половина година работеле на идејата која победила на натпревар организиран од Фондот за иновации и технолошки развој.

Со пловниот објект нема бучава и загадување за најстарото европско езеро, а токму оттука и потекнала идејата за изработка на пловилото.

Погледнете повеќе во видеото на Радио МОФ.

Мартин Колоски