Вакцина против Ковид-19 пристигна и на Јужниот пол

Пратка со вакцини против Ковид-19, преку четири континенти пристина во Британската антарктичка база Ротер, на Јужниот пол, соопшти Министерството за надворешни работи на Велика Британија, пренесува Данас.

Вакцината од производителот на Астра Зенека ќе биде искористена за имунизација на 23 луѓе во базата.

Пратката која доаѓа од воената база северозападно од Лондон, преку Сенегал и Малвински острови, пристина на островот Аделаид, на Антартичкиот полуостров.

Пат од 16.000 километри е преминат за помалку од 92 часови со цел да се одржи контролираната температура од два до осум степени Целзусови, со цел да се соочуваат овие вакцини.

Во базата на Ротер во зима живеат околу дваесет луѓе, но за време на летото таа бројка е околу 100, меѓу кои има биолози, метеоролози, инженери, како и по еден лекар и нуркач.