СЗО ја одобри првата вакцина против маларија

Светот добива со ново оружје во војната против маларија, меѓу најстарите познати и најсмртоносни заразни болест. СЗО ја одобри првата вакцина што покажува дека помага да се спречи оваа болест. Според проценките, таа би спасила десетици илјади деца секоја година, објави Њујорк тајмс.

Маларијата убива околу половина милион луѓе секоја година, скоро сите во Африка-вклучувајќи 260.000 деца до 5 години. Новата вакцина, развиена од британскиот произведувач на лекови ГлаксоСмитКлајн, го буди имунолошкиот систем на детето да го спречи т.н. Пласмодиум фалципарум, најсмртоносниот од петте маларични патогени и најраспространетиот во Африка.

Светската здравствена организација (СЗО) вчера ја одобри вакцината, првиот чекор во процесот за широка дистрибуција во сиромашните земји. Да се ​​има вакцина против маларија која е безбедна, умерено ефикасна и подготвена за дистрибуција е „историски настан“, рече д -р Педро Алонсо, директор на глобалната програма за маларија на СЗО.

Маларијата е ретка во поразвиениот свет. Пример, има само 2.000 случаи во САД секоја година, главно меѓу патниците што се враќаат од земји во кои болеста е ендемична.

Вакцината, наречена Москирикс, не е само за маларија – таа е прва развиена за која било паразитска болест. Паразитите се многу посложени од вируси или бактерии, а потрагата по вакцина против маларија трае веќе сто години.

„Огромен скок од гледна точка на науката е да се има првата генерација вакцина против човечки паразит“, рече д-р Алонсо.

Во клиничките испитувања, вакцината имала ефикасност од околу 50 проценти против тешка маларија во првата година, но бројката се намали близу нулата до четвртата година. И испитувањата не го мереа директно влијанието на вакцината врз смртните случаи, што доведе некои експерти да се запрашаат дали е вредна инвестиција во земји со безброј други нерешливи проблеми.

Но, тешката маларија сочинува до половина од смртните случаи од маларија и се смета за „сигурен проксимален показател за смртност“, вели д-р Мери Хамел, која ја води програмата за имплементација на вакцината против маларијата на СЗО „Очекувам дека ќе го видиме тоа влијание“, додава таа.

Студијата за моделирање минатата година процени дека ако вакцината се донесе во земјите со најголема инциденца на маларија, може да спречи 5.4 милиони случаи и 23.000 смртни случаи кај деца помлади од 5 години секоја година.

Неодамнешното испитување на вакцината во комбинација со превентивни лекови дадени на деца за време на сезони со висок пренос покажа дека двојниот пристап е многу поефикасен во спречување на тешки заболувања, хоспитализација и смрт отколку кој било метод.

Паразитот од маларија, пренесен од комарци, е особено опасен непријател, бидејќи може постојано да го погодува истото лице. Во многу делови на субсахарска Африка, дури и во оние каде повеќето луѓе спијат под кревети, третирани со инсектициди, децата имаат просечно шест епизоди од маларија годишно.

Дури и кога болеста не е фатална, повторениот напад врз нивните тела може трајно да го промени имунолошкиот систем, оставајќи ги слаби и ранливи на други патогени.