Судот во Мјанмар осуди американски новинар на 11 години затвор

Судот во Мјанмар го осуди притворениот американски новинар Дени Фенстер на 11 години затвор, откако го прогласи за виновен по неколку обвиненија, вклучително и за наводно ширење лажни информации.

Фенстер, управниот уредник на онлајн списанието Фронтиер Мјанмар, исто така беше прогласен за виновен за контактирање со нелегални организации и кршење на визните регулативи, рече адвокатот Тан Зав Аунг. Тој е осуден на максимална казна за секое обвинение и истовремено да плати казна од 100.000 киати (56 долари).

Зав Аунг рече дека Фенстер плачел пред судот откако ја слушнал казната и сè уште не одлучил дали ќе поднесе жалба. Тој е единствениот странски новинар кој е осуден за сериозен прекршок откако армијата ја презеде власта во февруари, соборувајќи ја избраната влада на Аунг Сан Су Чи.

Фенстер е приведен од мај. Тој сè уште се соочува со две дополнителни сериозни обвиненија пред различен суд за наводно кршење на законот за борба против тероризмот и статутот кој опфаќа предавство и бунт.

„Сите во Фронтиер се разочарани и фрустрирани од оваа одлука. Само сакаме да го видиме Дени ослободен што е можно поскоро за да може да си оди дома кај своето семејство“, рече главниот уредник Томас Кин во изјавата по изрекувањето на пресудата.

„Нема апсолутно никаква основа да се осуди Дени за овие обвиненија“, додаде тој.

Фенстер беше приведен на меѓународниот аеродром Јангон на 24 мај додека сакаше да се качи на лет за да оди во областа Детроит во САД за да се види со своето семејство.

Владата, инсталирана од војската, жестоко ја презеде слободата на печатот, затворајќи ги практично сите критични медиуми и апсејќи околу 100 новинари, од кои околу 30 остануваат во затвор. Некои од затворените медиуми продолжија да работат без лиценца, објавувајќи онлајн додека членовите на нивниот персонал избегнуваат апсење.

Преземањето на армијата беше проследено со широко распространети мирни протести кои беа задушени со смртоносна сила. Здружението за помош на политички затвореници детално ги објави смртните случаи на повеќе од 1.200 цивили, покрај околу 10.000 апсења. Оттогаш, вооружениот отпор се прошири, а експертите на ОН и другите набљудувачи стравуваат дека почетокот на бунтот може да се лизне во граѓанска војна.

Следниот предизвик на Фенстер се двете дополнителни обвиненија за кои неговиот адвокат рече дека биле поднесени во различен суд во Јангон.

Адвокатот Тан Зав Аунг рече дека едно од новите обвиненија спаѓаат под Законот за контратероризам, кој се казнува со 10 години до доживотен затвор. Владата, инсталирана од војската, рече дека строго ќе го применува законот во случаите во кои се вклучени опозициски организации кои официјално ги смета за „терористички“ групи. Вклучувањето може да вклучува контактирање со такви групи или известување за нивните изјави.

Другото обвинение е според кривичниот законик и обично се нарекува „предавство“ или „бунт“. Тоа предвидува казна од седум до 20 години затвор.

Сослушувањата за првичните три обвиненија беа одржани во судот во затворот Инсеин во Јангон, каде што е затворен Фенстер. Тие беа затворени за печатот и јавноста. Извештаите за постапката дојдоа од адвокатот на Фенстер.

Владата на САД, групите за човекови права, здруженијата за слобода на медиумите и семејството на Фенстер силно притискаа за ослободување на 37-годишниот новинар.