Шаќири: Од септември децата повеќе нема да учат во Косово, градиме училиште во Долно Блаце

Од септември учениците од селото Долно Блаце во Општина Чучер Сандево повеќе нема да посетуваат настава во друга држава, односно во погранично место во Косово каде им е најблиското училиште, туку ќе учат во објект во нивното родно место кој сега се гради, а активностите се речиси завршени.

Ова денеска го најави министерот за образование и наука Јетон Шаќири. Според него, со оваа инвестиција ставаат крај на еден апсурд и на една, како што вели, неправда за ученици на кои државата треба да им обезбеди услови за настава, а не да ги приморува да учат надвор од нејзините граници.

„Активностите привршуваат. Имаме договор со изведувачот на градежните работи според кој до крајот на овој месец, објектот ќе биде целосно изграден, а потоа ќе пристапиме кон внатрешното опремување. Од септември, дечињата од Барди ќе се радуваат на новите простории и на тоа што нема повеќе да патуваат преку граница, а родителите ќе бидат многу поспокојни“, рече Шаќири.

За изградбата на училиштето во населбата Барди во Долно Блаце, кое е подрачен објект на основното училиште „Михал Грамено“  издвоени се 4.7 милиони денари. Изградбата на училишниот објект започна кон крајот на 2021 година.