Поранешната лидерка на Мјанмар Аунг Сан Су Чи осудена на уште шест години затвор поради корупција

Суд во Мјанмар ја прогласи највлијателната политичарка во земјата Аунг Сан Су Чи, која минатата година беше уапсена за време на воениот удар, за виновна за корупција и ја осуди на шест години затвор.

Судењето се одржа зад затворени врати, без пристап на медиуми и публика, а на одбраната ѝ беше забрането да дава информации за постапката.

Су Чи е обвинета дека ја злоупотребила својата положба за да изнајмува јавно земјиште под пазарната вредност и изградила куќа користејќи донации наменети за хуманитарни цели.

Претходно, Аунг Сан Су Чи беше осудена на вкупно 11 години затвор за бунт и корупција.

Лидерката на Мјанмар беше соборена во државен удар минатиот февруари и оттогаш е во затвор.

Од државниот удар на 1 февруари минатата година, безбедносните сили на Мјанмар убиле повеќе од 160 демонстранти, а околу 13.000 луѓе се уапсени, според локалната невладина организација Здружение за помош на политички затвореници.