Полјаците со протест одбележаа една година од воведувањето на забраната за абортус

Полјаците излегоа на улица за да одбележат една година откако судот ја воведе забраната за абортус во Полска. Уличните протести се одржаа во Варшава и други градови, но тие не ја надминаа излезноста од претходните протести, кои беа најголеми во три децении.

Минатата година, Судот одлучи дека абортусот поради аномалии на фестусот, дури и кога фетусот ќе умре при раѓање – е неуставен.

Тоа значи скоро целосна забрана на абортусот. Легални се единствено абортусите кои се практикуват при силување и инцест, или доколку животот на жената е во опасност.

Ваквиот закон го донесе полската владеачка партија „Закон и правда“. Од партијата, истакнуваа дека нивната цел е спречување на абортусите каде кај фетусите се препознава Дауновиот синдром, кој беше една од значајните причини за дотогашните абортуси во Полска.