[Подкаст] „Save our children“: „Coming out pt. 3“ со Дејан Сламков

Пред четири месеци на онлајн радиото Радио МОФ започна со емитување аудио подкастот „Save our children“ (Спасете ги нашите деца), кој го води Дејан Сламков.

Преку подкастот, Дејан и неговите гости не водат низ неговиот секојдневен живот, пробувајќи да ги навигира неговите чувства, врски и пријателства како дел од ЛГБТ+ заедницата во Македонија.

Настрана од неговите искуства, Дејан разговара и за проблемите и предизвиците со кои се соочува ЛГБТ+ заедницата во Македонија, ја анализира состојбата во која се наоѓа заедницата и зборува за тоа како таа може да се подобри.

Во рамки на подкастот се објавени две епизоди, а најновата трета епизода, водителот продолжува да ги запознава слушателите со својата „coming out“ приказна, за која вели дека не е совршено позитивна.

Дејан споделува уште неколку приказни со неговото семејство и раскажува како најрелигиозниот човек во неговиот живот изреагирал на веста дека тој е хомосексуалец.

Со оваа најнова епизода, направена во рамки на менторирање на млади новинари, се затвора делот за неговото „coming out“ искуство, а подкастот фокусиран на ЛГБТИ+ заедницата продолжува со нови теми во јуни.

Овој производ е изработен во рамки на програмата за менторирање на млади новинари, како дел од проектот Fostering Youth activism through online media.