#НизТвојотОбјектив – Избор фотографии од Ангела Цветковска

Овој пат во рубриката #НизТвојотОбјектив имаме фотографии од Ангела Цветковска студентка на Архитектонски факултет во Скопје. Таа за Радио МОФ вели дека секој клик на блeндата е обид да „замрзне“ дел од времето, зачувувајќи ја суштината на радоста, тагата и сè помеѓу.

„Длабоко ги ценам различните форми на уметност, покажувајќи страст да творам и создавам. Мојата љубов кон фотографијата ја поттикна камерата на тетин ми, верен придружник на прославите и одморите на нашето семејство. Не знаев дека тој едноставен уред ќе стане чувар на негуваните спомени и порта за доживотна страст. Кога имав четири години се соочив со загубата на мајка ми. Како што растев, барајќи врска со мајка ми на која едвај се сеќавав, се свртев кон тие снимки. Преку тие кадри открив длабока врска која ги надминуваше границите на времето и просторот. Секоја снимка стана порта, дозволувајќи ми да зачекорам во свет во кој нејзината љубов одекнуваше. Ова искуство врежа во мене длабока желба да го овековечам и зачувам секој момент. Фотографијата стана мое засолниште, медиум со кој се движам низ сложеноста на животот. Ја прифатив уметноста на доловување и на непланираната спонтаност и на внимателно оркестрираните моменти“, вели Цветковска.

Радио МОФ започна со рубриката #НизТвојотОбјектив со цел да отвори можност за изразување, промовирање и поврзување на фотографи. Секој четврток објавуваме фотографија или фотографии од еден автор.

Сите заинтересирани за објавување, своите фотографии може да ни ги пратат на info@radiomof.mk, заедно со кратка биографија и кусо објаснување за контекстот на фотографијата. Фотографиите треба да опфаќаат различни општествени теми како екологија, дискриминација, цензура, млади, маргинализација, корупција, незадоволство и секојдневното живеење.