Математичарите пронајдоа нов „ајнштајнов облик“ кој никогаш не се повторува во низа

Долго време помеѓу математичарите лебдеше прашањето „дали постои облик, кој кога ќе се подреди во низа каде се преклопува до бесконечност, нема да се повторува“. Оваа мистерија сега конечно е решена.

Математичарите велат дека го откриле тоа што го бараат – облик со 13 страни кој го нарекоа „шапката“. Откритието главно било направено од Дејвид Смит, чие хоби е математиката и имал долгогодишен интерес во овој проблем.

„Прилично сум упорен, но претпоставувам дека имав и одредена доза на среќа“, изјавил Смит за Гардијан.

Во природата и во нашите тоалети ние типично гледаме шаблони во низи кои се повторуваат на многу предвидлив начин, објаснува д-р Крег Каплан, вонреден професор по компјутерска наука на Универзитетот Ватерло во Канада. Она што математичарите ги интересирало е дали постојат облици кои гарантираат непериодичност. Со други зборови, да не може да се направи низа од овие облици која ќе се повторува.

Таквиот облик е познат како апериодичен монониз, или „ајнштајнов облик“.

Кога Смит конечно го нашол обликот, го контактирал Каплан. Заедно тие работеле на потврда за тоа дека „шапката“ навистина е „ајнштајнов облик“, а во нивниот потфат им помогнале уште двајца други професори – д-р Чаим Гудман-Штраус, математичар од Универзитетот во Арканзас и д-р Жосеф Мајерс, софтвер девелопер во Кембриџ, Англија.

Нејасно е дали ова откритие може да придонесе за нешто надвор од светот на математиката, но според Каплан, постојат реални можности за примена во уметноста, дизајнот и архитектурата.

„Трката да се биде првиот човек со фотографија од подот на нивната бања направена во низа на „шапки“ е во тек“, вели тој.

Смит додава дека овој облик може да помогне во проучување на структурите познати како квазикристали, а неговото откритие привлекло и многу интерес од други страни.