„Лажна есен“ во Обединетото Кралство поради топлотните бранови и суши

Топлотни бранови и големите суши кои се појавија годинава во Обединетото Кралство предизвикаа лажна есен, објави Би-би-си.

Британските експерти велат дека топлотните бранови и сушите ги принудиле дрвјата да подлегнат на режим на преживување, предизвикувајќи лисјата да пожолтат или да паѓаат поради стрес.

Тие наведуваат дека ова навестување за промена на годишните времиња не е вистинско, туку „лажна есен“.

Високиот советник во Кралското хортикултурно друштво, Ли Хант изјави за Би-би-си дека деновите сè уште се премногу долги за да започнат природните есенски процеси.

„Физиолошки, растенијата не реагираат на условите за паѓање па затоа го нарекуваме лажен пад“, рече Хант.

Тој оцени дека оваа година е една од најтешките во однос на штетите на дрвјата во селата во последните 45 години.

Додека постарите дрвја можат да ја издржат сушата поради нивната широка коренска мрежа, помладите примероци како оние што се засадени во лоша почва на патиштата, може да овенат и да умрат.

Мајк Боус, експерт во британскиот центар за екологија и хидрологија, смета дека во областите околу реките во Обединетото Кралство годинешните суши би можеле да остават последици кои ќе се чувствуваат со години, поради умирање на речните растенија.

„Овие растенија се витално живеалиште за инсектите и рибите, а нивното исчезнување од екосистемот предизвикува големи промени во синџирот на исхрана. Може да поминат неколку години пред растенијата да бидат способни да ги обноват или повторно да ги населат овие реки погодени од суша, така што влијанието на силните суши може да биде долготрајно“, рече Боус.

Тој додаде дека падот на нивото на реките ги намалува и живеалиштата на рибите, водоземците и безрбетниците, што влијае на цели екосистеми.