КХС: Дисциплинска постапка против вработените за вербалниот напад врз новинарката Иљоска

Јавното претпријатие Комунална хигиена Скопје (КХС) денеска го осуди вербалниот напад на вработени од претпријатието врз новинарката на новинската агенција Мета и најави дека ќе биде поведена дисциплинска постапка против нив.

Ова доаѓа откако Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) соопшти за случајот и побара дисциплинска постапка за вработените.

„Граѓаните на градот Скопје имаат право да бидат целосно и транспарентно информирани за активностите на градската администрација“, велат од Комунална хигиена.

Оттаму ги охрабруваат медиумите и јавноста будно да ја следат работата на претпријатието, додавајќи дека тие остануваат оворени и транспарентни за сите прашања.

Од ЗНМ истовремено побараа и институцијата да направи план за активности за едукација на вработените на теми од јавен интерес и однос кон граѓаните, бидејќи, како што велат, не е првпат од Комунална хигиена да реагираат на ваков или сличен начин кон граѓаните.

ЗНМ: Осуда за заканите и навредите кон новинарката Илинка Иљоска од Мета