Јужна Африка ја легализира употребата на канабис

Во пресрет на општите избори во Јужна Африка на 27 мај, претседателот Сирил Рамафоса го потпиша Законот за канабис за приватни цели, со што Јужна Африка стана првата африканска нација што ја легализираше употребата на марихуана, известува Ал Џазира.

Нацрт-законот го отстранува канабисот од листата на забранети наркотици во земјата, што значи дека возрасните сега можат слободно да го консумираат и одгледуваат растението, освен во присуство на деца.

Исто така, тој предвидува и дека на оние кои го прекршиле законот правејќи такви дела треба автоматски да им се избрише „прекршокот“. Сепак, не е јасно како тоа ќе се случи, кога и дали некој од 3-те илјади лица во затвор за прекршоци поврзани со канабис од 2022 година ќе биде ослободен.

Но, по долгогодишна кампања и преговори, активистите велат дека борбата сè уште не е завршена.

„Рамафоса конечно го најде своето пенкало и канабисот повеќе не е класифициран како опасна супстанца што создава зависност во Јужна Африка. Сега можеме да продолжиме со тоа што да правиме во врска со трговијата, која останува нелегална“, изјави Миртл Кларк, ко-основач на „Fields of Green for ALL“, невладина организација која се залага за реформи на канабисот.

За разлика од другите земји каде што канабисот е легализиран, како што се Малта, Канада и Уругвај, сè уште не постои начин легално да се стекне во Јужна Африка како обичен пушач, освен ако не го одгледувате сами. Продажбата на канабис останува нелегална, освен ако не е за медицински цели и не е препишан од лекар.

„Она што ефективно го прави Законот е ако поради некоја причина ве фатат со одредена количина канабис за која полицаецот смета дека е премногу за ваша лична употреба, не може да бидете обвинети како дилер на дрога“, објаснува Кларк.

Ова значи дека теоретски е во ред да го имате ова растенија во вашиот двор, сè додека не профитирате од тоа. Сепак, како што велат активистите, огромен сив пазар веќе постои.

„Колективите на одгледувачи на канабис како печурки во последните шест месеци: се отвораат повеќе клубови и продавници од кога било досега, тие буквално го заситуваат пазарот и сега немаат закон за апсење. Трговијата е веќе насекаде, треба само да ја регулираме“, вели Чарл Хенинг, член на „Fields of Green for ALL“.

Дополнително, во 2018 година судот донел одлука дека личната употреба на канабис е уставна и дека тој може да биде вклучен во листата на „нерегистрирани лекови“, а на владата и било кажано да подготви законодавство што ќе го легализира во рок од две години. Оттогаш продавниците и амбулантите го продаваат лекот според член 21 од Законот за лекови, кој дозволува „нерегистрирани лекови“ доколку ги препише лекар, а законот се подготвува веќе 6 години.

Инаку, Јужна Африка има една од најдолгите истории во светот со канабисот, кој најверојатно бил воведен на континентот од средновековните арапски трговци. Кога холандските доселеници слетале во она што сега е Кејптаун во средината на 17 век, тие ги затекнале домородните Коисани како дуваат чудесно растение, кое го нарекувале „дага“.