Илон Маск потврди дека „Тесла“ повеќе нема да прима биткоини поради употребата на фосилни горива

„Тесла“ ја суспендира употребата на биткоини за клиентите за купување на нивните возила, објави вчера Елон Маск, изразувајќи загриженост за употребата на фосилно гориво при „копање“ на биткоини.

Биткоинот, најголемата дигитална валута во светот, падна скоро 17% по твитот, најниско досега од почетокот на март, пишува Гардијан.

Маск вели дека „Тесла“ нема да продава никаков биткоин и има намера да користи биткоин за трансакции веднаш штом „копањето“ преминува кон поодржлива енергија.

„Исто така, разгледуваме и други криптовалути кои користат <1% од енергијата / трансакцијата на биткоинот“, објави Маск.

Претходно во март, Маск рече дека клиентите на „Тесла“ можат да ги купуваат неговите електрични возила со биткоин. Во февруари, пак, „Тесла“ откри дека купила 1,5 милијарда долари биткоин, пред да започне да го прифаќа како платежно средство за автомобили.

Дигиталната валута се создава кога компјутерите со висок погон се натпреваруваат против другите машини за решавање сложени математички загатки, процес што трае многу време, што во моментов често се потпира на електрична енергија произведена со фосилни горива, особено јаглен.

Според сегашните стапки, ваквото „ископување“ на биткоини проголта околу иста количина на енергија годишно како Холандија во 2019 година, покажуваат најновите достапни податоци од Универзитетот во Кембриџ и Меѓународната агенција за енергија.

Едвард Моја, висок аналитичар на пазарот во фирмата за тргување со валути ОАНДА, вчера рече дека Маск ги надминува инвеститорите фокусирани на одржливоста.

„Влијанието врз животната средина од копањето биткоини беше еден од најголемите ризици за целиот пазар на крипто“, рече Моја. „Во текот на изминатите неколку месеци, сите не ја занемаруваа веста дека биткоинот користи повеќе електрична енергија отколку Аргентина и Норвешка“.

Крис Вестон, раководител на истражување на брокерот Пеперстоун во Мелбурн, рече дека реакцијата на Маск е удар за биткоинот, но потврда за јаглеродниот отпечаток на валутата.

„Тесла има слика дека е еколошки и биткоинот јасно е спротивно на тоа“, рече Вестон.

Самиот Маск е силен поборник во дигиталните валути, а истовремено се залага и за чиста технологија.

„Криптовата валута е добра идеја на повеќе нивоа и веруваме дека има иднина, но ова не може да има голем трошок за околината“, рече Маск.

Како што пишува Гардијан, доминацијата на кинеските „копачи“ на биткоин и недостатокот на мотивација да ги заменат ефтините фосилни горива за поскапи обновливи извори може да значат дека има неколку брзи решенија за проблемот со емисиите.

Кинеските „копачи“ сочинуваат околу 70% од производството на биткоин, покажуваат податоците од Центарот за алтернативни финансии на Универзитетот во Кембриџ. Тие имаат тенденција да користат обновлива енергија – претежно хидроенергија – за време на дождливите летни месеци, но фосилни горива – пред се јаглен – за остатокот од годината.

Во теорија, велат фирмите за анализа на блокчејн, можно е да се следи изворот на биткоин, зголемувајќи ја можноста премија да се наплати за „зелен“ биткоин. Посилни политики за климатски промени од владите низ целиот свет исто така може да помогнат.