ЕУ ќе се соочи со голем демографски пад од 27.3 милиони луѓе помалку до 2100 година

Европската Унија (ЕУ) е на работ на голема демографска промена бидејќи новите проекции укажуваат на значителен пад на населението до крајот на векот, јавува Евроњуз.

Проценките на Евростат сигнализираат дека блокот би можел да забележи намалување на населението за 6%, или 27.3 милиони луѓе до 2100 година.

По две години пад поради пандемијата со коронавирусот, населението на ЕУ почна да се враќа во нормала во 2022 година и се проценува дека достигна 451 милион луѓе на почетокот на оваа година. Овој раст во голема мера се припишува на масовниот прилив на украински бегалци што следеше по руската инвазија на земјата.

Сега, последниот извештај од Евростат проектира дека населението на блокот ќе продолжи да расте, достигнувајќи го својот врв на 453 милиони луѓе во 2026 година, пред да се намали на 420 милиони во 2100 година.

Проекцијата беше воспоставена врз основа на плодноста, смртноста и миграциските модели на континентот.