Четиридневната работна недела е успешна во Исланд, покажа истражување кое траеше 4 години

Истражувањето на четиридневната работна недела во Исланд покажа успех, така што помогнала во зголемувањето на продуктивноста и довела до севкупно подобрување на благосостојбата на работниците, пренесува ABC.

Идејата предводена од Градскиот совет на Рејкјавик и исландската влада, се одржа помеѓу 2015 и 2019 година, при што биле вклучени над 2.500 работници – или околу еден процент од исландското работно население.

Како дел од проектот, вработените од различни професии – вклучително канцеларии, градинки, даватели на социјални услуги и болници – се преселија од 40-часовна работна недела, во 35 или 36-часовна работна недела, но ја добија истата плата.

Истражувањето објавено овој месец од истражувачите од британскиот тинк-тенк Автономија и Исландското здружение за одржлива демократија (Алда), истакна дека по успехот за време на пробниот период, синдикатите „постигнаа трајно намалување на работното време за десетици илјади нивни членови низ целата земја”.

Приближно 86 проценти од целокупното работно население во Исланд „сега или се префрлило на работа со пократко време или се стекнало со право да си го скрати работното време“, се наведува во извештајот, додавајќи дека ваквите намалувања биле добиени во договорите помеѓу 2019 и 2021.

„Оваа студија покажува дека досега најголемиот обид во светот за пократка работна недела во јавниот сектор со сите мерки беше огромен успех“, рече Вил Стронџ, директор за истражување на „Автономија“.

„Тоа покажува дека јавниот сектор е зрел затоа што е пионер на пократки работни недели – и може да се извлечат поуки за другите влади“, додава тој.

И покрај загриженоста дека пократката работна недела ненамерно ќе доведе до преголема работа, резултатите од испитувањата „директно противречат на ова“, се наведува во извештајот.

Наместо тоа, намалувањето на работното време доведе до тоа вработените да работат помалку како „директен резултат“ на работните места кои спроведуваат нови работни стратегии, додека продуктивноста и обезбедувањето услуги „останаа исти или подобрени во поголемиот дел од пробните работни места“.

„Организацијата беше клучна за помалку работа – и наградата од намалените часови ги испровоцира луѓето поефикасно да ја организираат својата работа – со направени измени во начинот на водење на состаноците, како и распоредот, а во некои случаи и на работното време“, се забележува во извештајот.

„Во некои случаи, состаноците беа избегнувани со испраќање на емаил или електронска размена на информации“.

Овој начин на работа, исто така, резултирал и во значително подобрување на благосостојбата на работникот, покажале низа индикатори – од стрес и исцрпеност, до здравствена состојба и рамнотежа помеѓу работниот и личниот живот.