YouThink: Покрај неформалност, подкастите треба да имаат и одговорност кон јавноста

Постојано никнуваат подкасти, насекаде во медиумскиот простор, било да се тоа поврзани со секојдневниот живот, ментално здравје, култура, спорт, политика…

Но, зошто се толку популарни подкастите, зошто е тој брзорастечки тренд? Можеби поради неформалниот пристап наспроти содржините што ги нудат традиционалните медиуми? Истовремено, колку подкастерите се трудат да одржуваат етички стандарди, или можеби е потребно да размислуваат и за поодговорен пристап?

На дел од овие прашања се фокусиравме во новиот подкаст YouThink, каде гостинка ни е Теодора Цветковска од подкастот Анекта, која неодамна заедно со Блинк Маркетинг и медиа решиja да го лансираaт првиот подкаст агрегатор во земјава – podcasts.mk.

Овој подкаст е дел од проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“, имплементиран од IREX во соработка со Младински образовен форум, Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Институтот за комуникациски студии (ИКС).

Бојан Шашевски