Во подземната фарма во Лондон – Користи обновлива енергија за одгледување на храната, без пестициди

Длабоко под предградијата на Лондон се крие огромна зеленчукова градина во која се одгледуваат стотици илјади свежи зеленчуци, пишува Еуроњуз.

Од 2015 година, „Growing Underground“ пренамени едно од осумте подземни засолништа за бомби од Втората светска војна за одгледување на разни производи без пестициди. Земјоделството се случува целосно во затворен простор, далеку од традиционалните средства за одгледување и берба.

Проектот влезе на пазарот на свежи производи како „прва подземна фарма во светот“ и оттогаш постојано расте.

Претприемачите Ричард Балард и Стивен Дринг забележале можност да ја зајакнат зелената економија на градот и да го искористат напуштениот тунел 10 спрата под земја.

Енергијата што се користи за да се одгледува оваа храна е 100 проценти обновлива. Балард беше во можност да го направи својот сон реалност користејќи ЛЕД греење и рециклирана вода.

Од 2019 година може да се обиколи уникатниот простор за одгледување, истражувајќи ги осумте тунели долги 91 метар.

Растенијата не се одгледуваат во почва, туку во рециклиран тепих. Неговата цврстина и минималната стапка на состав обезбедува совршено опкружување за растенијата, потпомогнато од 18 часа ЛЕД осветлување и автоматско хранење секој ден.

Пред пандемија, бизнисот беше доволно профитабилен за да има девет вработени со полно работно време. Не е ни чудо – урбаното земјоделство ќе биде еден од најбрзо проширувачките сектори, бидејќи климатски работни места стануваат неопходни за иднината на нашата економија, пишува Еуроњуз.

Минатата година Форбс објави дека за да се усогласи со огромното зголемување на населението во текот на следните децении, производството на храна треба да порасне за 70 проценти во следните 30 години. Земјоделското работење во затворен простор е оценето како едно од најостварливите решенија за борба против ова.