[Видео] Во Португалија отворен најдолгиот пешачки висечки мост во светот

На северот на Португалија во употреба беше пуштен најдолгиот пешачки висечки мост во светот, за кој локалните жители се надеваат дека ќе прерасне во туристичка атракција.

Скриен меѓу карпести планини и опколен од зеленило и жолти цвеќиња, 516-метарскиот мост виси 175 метри над Геопаркот Ароука кој е под заштита на УНЕСКО.

Иако официјалното отворање ќе биде во недела, вчера дел од жителите од околниот град Ароука можеа први да прошетаат по мега-објектот.

„Бев помалку исплашен, но вреди. Ова е неверојатно и уникатно искуство, вистински наплив на адреналин“, објаснува Хуго Ксавиер, првиот човек кој собра храброст и чекореше по мостот.

Мостот, кој се градеше две години, според локалните власти се очекува да биде главна туристичка атракција во регионот.