[Видео] Најавена ревитализација на Националната и универзитетска библиотека во Скопје

Националната и универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ во Скопје ќе се ревитализира, а за таа цел е формирана и специјална работна група со цел да се скенира целокупната состојба на библиотеката, која истовремено изготвува и план за ревитализација на објектот, информираше денеска министерката за култура Ирена Стефоска.

Како што рече Стефоска, децениската негрижа кон оваа ризница зборува за сите нас, и додаде дека не ги повикале медиумите за да бараат изговор за лошата слика, туку да замолат за поддршка во процесот на зацелување и заживување на просторот, кој го чува националното богатство.

„Архитекти и градежни инженери веќе направија проверка на проектот за санација на покривот и бидејќи се е во ред со проектот, тој влегува во програмата за финансирање на наредната година. Исто така се прави пресек на финансиско-нормативното работење на НУБ ‘Свети Климент Охридски’. Отпочнува и процесот за прогласување на библиотечниот материјал за културно наследство во опасност, статус кој ќе овозможи брзи интервенции за негово зачувување и соодветно чување“, рече Стефоска.

Истовремено, таа посочи дека ја имаат предвид и важноста од вложување во стручен кадар, опрема и збогатување на содржината на библиотечниот фонд.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Radio MOF (@radiomof)

„Процесот на враќање на достоинството на овој репрезентативен објект, со бесценета содржина започна. Би сакала да истакнам дека НУБ не е само покривот и не се само новите столчиња. НУБ ‘Свети Климент Охридски’ е многу, многу повеќе, НУБ е емоција, затоа ги повикуваме сите општествено одговорни компании и поединци да ни се придружат, да бидат дел од генерацијата која ја ревитализирала националната и универзитетска библиотека Свети Климент Охридски“, истакна Стефоска.

Министерката посочи дека нема да сме први во светот кои на ваков начин ги поткрепиле своите национални библиотеки, и потенцираше дека веќе се во разговори со одредени донатори, затоа што како што рече, „ова е голема работа и само сите заедно ќе успееме да ја кренеме ‘на нозе’ националната и универзитетска библиотека“.

Ваквата најава доаѓа два месеци откако јавноста посведочи и реагираше за условите во кои се наоѓаат просториите на библиотеката.

Се распаѓаат читалните во НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје, студентите учат во супстандардни услови

М.К.