Трето издание на Фестивалот на инклузија од 20 до 23 јуни

Во четири фестивалски денови, помеѓу 20 и 23 јуни 2024 година, во паркот „Македонија“ во Кисела Вода, Здружението „Икуалити“ ќе го организира третото издание на Фестивалот на инклузија.

„Поделен во 4 тематски зони – Паркот Македонија ќе биде дом на сите оние кои се отворени за дружење, кои несебично сакаат да споделуваат и создаваат незаборавни моменти и заедно ќе придонесат за креирање отворено општество, во кое секој од нас има своја улога и влијание за подобро утре“, велат организаторите.

Отворањето, на 20 јуни во 20 часот, ќе го одбележат дечињата од инклузивниот бенд од школото „Димитар Влахов“ под водство на професорот Кристијан Тасевски и пијанистката Ема Ананиевска, како горди претставници на заедницата на лица со попречености. Музичката програма ќе ја предводат Зарина Првасевда, Дина Јашари, Нина Јанева со бендот, ди-џеј Мартин Делимитов и ди-џејот Џон Антонио.

„Програмата ја збогатуваат и спортските работилници ‘Испробај се во баскет во колички’ за секој заинтересиран да се проба во најпопуларниот инклузивен спорт – кошарка во инвалидска количка, уметничките работилници за најмладите ‘Од украс до отпад -правење фигури и украси’ и за изработка на наметки за суперхерои ‘Ние сме супер-херои’ во соработка со Специјалното училиштето ‘Св. Наум Охридски’, и работилницата за танци ‘Танцувај со нас’. Целовечерна филмски проекции на платно со меѓународно наградени филмови на социјално инспиративни инклузивни теми и танцовата инклузивна претстава ‘Сеќавања’ во изведба на Танцовото студио – Еурека, како и магионичарското шоу се тука да ве восхитат, инспирираат и поттикнат да бидете љубезни, срдечни и отворени, затоа што сите сме едно – сите сме луѓе“, додаваат организаторите.

Дополнително, најавено е дека програмата ќе биде заокружена со дебатата „Креираме инклузија и интеграција преку меѓусебна поддршка“ со учество на родители на деца со попречености, која ќе ја модерира претседателот на Здружението Икуалити, Гере Трипков, како и со изложбата на цртежи на деца од општинските школи од Општина Кисела Вода на тема „Заедно можеме“.

За прв пат од оваа година, од здружението „Икуалити“ најавуваат дека ќе бидат доделени наградите „Шампиони на инклузијата“ за придонес и промоција на правата на лицата од социјално ранливите заедници во категориите лице со попреченост, организација, општествено одговорна компанија, јавна личност, градоначалник и амбасадор.

„Фестивалот на инклузија ги поканува сите граѓани на градот Скопје, но и од целата држава, да не посетат, да се забавуваат, инспирираат и поврзуваат и преку сите фестивалски културно-уметничко-забавни настани да се приклучат во креирањето ненадминлива позитивната енергија со цел рушење на бариерите во општеството и создавање простор за поттикнување и промоција на способностите на најранливите и маргинализираните“, велат од здружението.