Светски ден на бездомните животни: Од „Лајка“ апелираат да се вдоми, наместо да се купи миленик

Денес, 4 април, е светски ден на бездомните животни. По тој повод од ЈП „Лајка“ потсетуваат дека во светот има 600 милиони бездомни животни кои секојдневно се соочуваат со борба за опстанок, глад и болести.

„Овој ден не поттикнува да размислиме за нашите одговорности кон овие ранливи суштества. Тоа нѐ поттикнува да го признаеме огромното страдање што го трпат и да преземеме значајни акции да нема бездомни животни“ – велат од „Лајка“ и додаваат дека прв чекор е ширењето на свеста.

Од Лајка апелираат до граѓаните да изберат вдомување наместо купување миленик, да изберат стерилизација наместо размножување, да бидат одговорни сопственици и да не ги напуштаат своите миленици.

„На овој Светски ден на бездомните животни, да се обединиме во солидарност со овие безгласни суштества. Ајде да ги засилиме нивните приказни, да ја подигнеме свеста за нивните борби и да работиме неуморно за да создадеме иднина во која ниедно животно не е оставено да се грижи за себе. Заедно, можеме да направиме длабоко и трајно влијание во животот на бездомните животни насекаде“ – истакнуваат од „Лајка“.