Синдикатите побараа итно зголемување на платите или ќе повикаат на генерален штрајк

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) побара од пратениците веднаш да ги усвојат сите заглавени законски решенија кои се однесуваат на остварување и унапредување на работничките права, во спротивно најавија дека ќе повикаат на генерален штрајк.

Тие уште еднаш ги повторуваат нивните барања – веднаш да се усвои законското решение за недела неработен ден, онака како што е усогласено меѓу социјалните партнери. Носење нов Закон за работните односи со кој ќе се решат проблемите со договорите на определено време, прекувремена работа, работата од дома и слично, како и итно зголемување на платите, поради ценовниот шок кој предизвика зголемувања животните трошоци. Дополнително бараат и зголемување на минималната плата на најмалку 60% од просечната плата и сите останати плати согласно коефициентите на сложеност на работните места утврдени во колективните договори по дејности.

„Доколку и понатаму пратениците останат глуви на нашите барања, ССМ ќе побара да се донесе одлука на највисоките органи и тела во сите синдикати здружени во ССМ за да се повика членството и сите работници на генерален штрајк. Пратениците пред нивните интереси да го имаат прво интересот на работникот, зошто истиот повеќе не може да ги толерира и трпи овие политички игри што се прават врз грбот на работниците и своите работнички права ќе ги бараат на улица преку генерален штрак, зошто тој, работникот е срцето и движечката сила на економијата од која се гради и опстојува Државата“, велат од ССМ.

Сојузот додава дека работниците се доведени на работ на егзистенција и немаат време да чекаат дополнителни месеци за носење на законите кои директно влијаат на нивната социјална сигурност и работничките права.

„Ако во Државата сè застанува за време на кампањи и избори, тогаш и работникот ќе биде принуден да застане и да се исправи пред неправдите кои му се прават. Очигледно дојдено е времето подадената рака на работникот денес, да стане стисната тупаница“, заклучуваат од ССМ.