„Сертификат за кафе“ – изложба на Башким Меџити во Мала станица од 19 октомври

Со почеток во 19 часот, на 19 октомври во мултимедијалниот центар Мала станица ќе биде отворена самостојната изложба насловена „Сертификат за кафе“ на ликовниот уметник и редовен професор на Факултетот за ликовни уметности при Државниот универзитет во Тетово, Башким Меџити.

Изложбата го носи насловот „Сертификат за кафе“ заради триптихот кој е создаден во доба на глобалната пандемија, а ќе ја отвори директорката на Националната галерија Дита Старова Ќерими, додека кустос на изложбата е Маја Крстевска

„Во Националната Галерија ќе се претстави со триесетина дела од последниот циклус на слики во техника акрил на платно изработени во текот на оваа година. Апстрактниот експресионизам е правецот во кој го реализира ликовниот израз. Случки од природата, урбаната средина и пејзажите ги пренесува во тоналитет на јарки бои, до смирена бела и контрастна црна“, се наведува во соопштението.

Меџити дипломирал и магистрирал на Факултетот за ликовна уметност во Приштина. Тој е добитник на повеќе награди и признанија, а остварил над петнаесетина самостојни изложби во државата и странство.

Исто така, Меџити бил прв претседател и еден од иницијаторите за формирање на Здружението на ликовни уметници „Draudacum“ од Гостивар и основач на Факултетот за ликовна уметност при Државниот тетовски Универзитет.

Изложбата ќе биде отворена до 29 октомври.