С. Македонија повторно меѓу 10-те земји со најголема смртност од Ковид-19 во светот [Инфографик]

Nëse doni të lexoni tekstin në gjuhën shqipe, shtypni “Shqip” / За текстот на албански јазик кликнете „Shqip“

 • Откако дневните бројки на смртни случаи последниве денови забележаа рекорди од почетокот на пандемијата, Северна Македонија повторно се најде меѓу врвот на листата на земји со најголема смртност од Ковид-19 во светот.

  Додека трае најлошиот период од заразата, со вкупно 3.940 смртни случаи, земјава се наоѓа на осмото место во светот според смртноста на милион жители. Или, доколку се пресмета според процентот на починати од регистрирани заразени лица, повторно се наоѓа високо на листата – 22 место во светот од 138 држави кои пријавиле над 10.000 заразени лица од Ковид-19.

  Во регионот според смртноста на милион жители на врвот се наоѓа Црна Гора, додека С. Македонија е петта. Според процентот на починати од заразени најлошо стои Босна и Херцеговина, додека земјава е на четвртото место во регионот.

  Во петокот беше забележан рекорден дневен број на починати од Ковид-19 во земјава од почетокот на пандемијата, дури 50 лица, додека викендов беа регистрирани дополнителни 80 смртни случаи во саботата и неделата.

  Од почетокот на пандемијата бројот на заразени лица од Ковид-19 во Северна Македонија изнесува 134.867, бројката на оздравени пациенти е 109.297, на починати е 3.940, а бројот на активни случаи 21.630. Вкупно направени се 641.573 тестирања на вирусот.

  Даниел Евросимоски

 • Maqedonia e Veriut përsëri në mesin e 10 vendeve me vdekshmërinë më të lartë nga Kovid-19 në botë [Infografik]

  Pasi numri i përditshëm i vdekjeve në ditët e fundit arriti rekorde që nga fillimi i pandemisë, Maqedonia e Veriut përsëri u gjend në krye të listës së vendeve me vdekshmërinë më të lartë nga Kovid-19 në botë.

  Gjatë periudhës më të keqe të infeksionit, me një total prej 3.940 raste vdekjesh, vendi renditet i teti në botë për sa i përket vdekshmërisë për milion banorë. Ose, nëse llogaritet sipas përqindjes së vdekjeve nga njerëz të regjistruar të infektuar, ajo përsëri gjendet lartë në listë – vendi i 22-të në botë nga 138 vende që raportuan më shumë se 10.000 njerëz të infektuar nga Kovid-19.

  Në rajon, sipas vdekshmërisë në një milion banorëve, Mali i Zi është në krye, ndërsa Maqedonia e Veriut është e pesta. Sipas përqindjes së vdekjeve nga të infektuarit, Bosnja dhe Hercegovina qëndron më keq, ndërsa vendi është në vendin e katërt në rajon.

  Një numër rekord ditor i vdekjeve nga Kovid-19 në vend që nga fillimi i pandemisë ishte 50 persona të premten, ndërsa në fundjavë u regjistruan 80 vdekje të tjera të shtunën dhe të dielën.

  Që nga fillimi i pandemisë, numri i njerëzve të infektuar nga Kovid-19 në Maqedoninë e Veriut është 134.867, numri i pacientëve të shëruar është 109.297, numri i vdekjeve është 3.940, dhe numri i rasteve aktive është 21.630. Gjithsej janë bërë 641.573 testime të virusit.

  Daniel Evrosimoski